Finisszázs > Palotai Gábor: Zoo, Landscapes, Cosmos

2018. november 30-án, pénteken 18:00-tól Palotai Gábor, Peternák Miklós, művészettörténész és Salamon Júlia, a kiállítás egyik kurátora tartanak tárlatvezetést a kiállításon Bolcsó Bálint zeneszerző és kísérleti elektronikus zenész közreműködésével.

Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Palotai Gábor: Zoo, Landscapes, Cosmos
kurátorok: Mucsi Emese, Salamon Júlia
a kiállítás megtekinthető: 2018. november 1 - december 2.

Palotai Gábor (1956) tervezőgrafikus, képzőművész, a nemzetközi design szcéna elismert alakja, autonóm munkáival Svédországtól Budapestig számos hazai és nemzetközi kiállítótérben találkozhatott már a közönség. Palotai holisztikus vizuáliskultúra-felfogását tükröző alkotói gyakorlatában nem válik külön designeri és képzőművészeti tevékenysége. Életművében a klasszikus grafikai műfajok mellett olyan, nehezen besorolható vagy kevésbé szokványos formátumok és médiumok is helyet kapnak, mint a konceptuális fotó, a graphic design novel, a nyomtatott textil, a narratívát nélkülöző digitális mozgóképek vagy akár a köztéri emléktábla.

Konzekvensen alkalmazott képkompozíciós elvei közé tartozik az ismétlés, a modularitás és a redukció. Nehezen felfejthető, piktogram tömörségű absztrakt képeit több esetben úgy teszi hozzáférhetővé, hogy az egyes munkákat sorozatba, művészkönyvbe rendezi egymás mellé. Míg a minimálisra redukált vizuális nyelve a modernizmuson túli képalkotói hagyományon alapul, addig az általa használt verbális referenciák a közel háromezer éves európai kultúra toposzait hozzák mozgásba. Művei középpontjában az olyan, ember által konstruált rendszerek és szabályok állnak, mint a kategóriaképzés folyamata, a természettudományos gyűjteményépítés, az urbánus struktúrák tanulmányozása vagy a tájábrázolás sok évszázados alapelvei. Legújabb alkotásai egy kortárs studiolo elemeiként mutatják be egy 21. századi gondolkodó sajátos, mégis valahogy régről ismerős mindsetjét.

A kiállítás az elmúlt másfél év sorozataiból (Zoo, Landscapes, Cosmos) válogat, és bemutatja Palotai munkáinak mediális átalakulását: a papírhordozón megjelenő, könyvbe rendezett grafikától a plexiképek rendszeréből összeálló, nagyívű installációig.

További információ: trafo.hu/trafo_galeria/gabor_palotai

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • hétköznapokon: 14h-18h
  • -
  • -
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Átmenetileg zárva.
  • -
  • -
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek