Felhajtóerő / Mi a civil aktivizmus motorja? - részvételi játékok a Szabad Terek szervezésében

Május elsején egy játékos délutánt szervezünk a civil aktivizmusról a Trafóban, amelynek programjai a StereoAkt esti előadásának témájához kapcsolódnak.  A Szabad Terek hálózata Budapestre hozza a vidéken működő közösségi terek, művészeti csoportok, és civil szervezetek azon alkotóit és szervezőit, akik a legkülönbözőbb formában jelenítik meg a civil aktivizmus belső hajtóerejét. Ilyen kérdésekre keressük a választ együtt:

- Ki és mi működteti a független kulturális élet motorját? Mi adja a felhajtóerőt?
- Honnan merít erőt a civil kurázsi? Mi égeti az alkotókat, aktivitákat belül, hogy társadalmi ügyekkel foglalkozzanak?

Gyertek és próbáljátok ki velünk, milyen aktív szerepet vállalni, kimondani, megalkotni azt, amiben hiszel, ami mozgat téged!

A Szabad Terek négy tagja mutatkozik be a Trafó négy terében 15.00-19.30 óra között.

Programjaink:

“Én vagyok a polgármester!” - Kerületi Kifundáló részvézteli társasjáték 
Programhozó: MANYI - Maszek Kultúrkör Egyesület, Budapest

A Kifundáló programunk másfél órás csoportos foglalkozásokból, valamint szerepjátékokból áll össze, melynek témája a részvételi önkormányzás, helyi ügyek feldolgozása. Igazi közösségi élmény kaphatsz a játék során: kérdések, válaszok, közös gondolkodás belehelyezkedve egy-egy helyzetbe és szerepbe.
A társasjáték játék fix időpontban van, de előtte vagy utána bármikor betoppanhatsz egy játékos kérdőív kitöltésére.

Tervezett időpont: 17.00-18.30 

Most ez komoly!? – játékos workshopok a civil-giccsről
Programhozó: MASZK Egyesület, Megálló közösségi ház, Szeged 

A civil-giccsnek nevezzük azt a naív képet, amely a civil aktivitákról él a többségi társadalomban. Miszerint a civilek kedves, az igazságot pajzsukon hordó kisgyerekek, akik nem ismerik a valóságot. Amikor pedig megkérdezzük őket, és szép ideákat hangoztatnak a demokráciáról és az emberi jogokról, nincsenek pragmatikus válaszaik, csak „civilkednek” bele a vakvilágba.

Rövid, kb. 20-30 perces közösségi játékainkban, workshopjainkban arra a kérdésre igyekszünk választ keresni, hogy miért tűnhetünk mi zöld vagy közösségszervező civilek ilyennek, és hogy milyen valójában a civilség a mindennapokban? Harcos, bátor, ügyvivő? Mi tesz aktivistává bennünket? Mi adja a felhajtóerőt?

Időpont: 15.00-19.30 - folyamatosan lehet jönni

Alkoss - hass - motiválj!  kollázskészítés és nyomtatás risográf technikával, kiállítás
Programhozó: DRUKKER Közösségi Nyomdaműhely, Pécs

A Drukker grafikusai 3 szimbólumot terveznek a tematikához kapcsolódóan: belső motiváció, felhajtóerő, civil aktivizmus. A résztvevők újságok, printek, plakátok és ezen szimbólumok felhasználásával saját kollázst készíthetek, amelyet helyszínen beszkennelünk és kinyomtatunk riso technikával. Mindenki hazaviheti az alkotását, amely kifejezi az ő belső erejét, motivációját. 

A riso egy olyan nyomdatechnika, melynek végeredménye egy érdekes és egyedi print. A rizográf 1986-ban született meg Japánban, ahol a gépek gyártását a Riso Kagaku Corporation kezdte meg. A rizográf attól különleges, hogy a szójából készült festéket színenként, vagyis rétegenként kell nyomtatni rajta. Emiatt hasonló a szitázáshoz, de míg az manuális, ez teljesen automatikus. A rizográf gépekkel olyan élénk színeket is lehet nyomtatni, amit más módon nem.

A Drukker kiállítja a Trafóban a legfrisebb társadalmi üzeneteket megfogalmazó plakátterveit is.

Időpont: 15.00-19.30 - folyamatosan lehet jönni

Verskert – Dadaista versműhely
Programhozó: Művésztér Egyesület, Debrecen

Szavak, színek, formák. Kollázstechnikáé itt is a főszerep. Kinyomtatott hívószavak, és újságok inspirálnak majd arra, hogy ollót ragadva szabadverssé formáld őket. A téma: a felhajtóerő, és a belső motivációd. A program során készült dadaista verseket és képillusztrációkat felragasztjuk egy kartonra, és kiállítjuk őket, hogy minden arra járó elolvashassa őket.
 
Ha szeretnél saját verset írni, vagy papírra vetni a témával kapcsolatos gondolataidat, akkor egy óriás papírlevelet adunk neked, amire lejegyezheted ezeket.  A leveleket Versfára akasztjuk, amely a Verskert kiállítási installációja. Versfa szép gyűjteménye lesz a látogatók aznapi gondolatainak.

Időpont: 15.00-19.30 - folyamatosan lehet jönni
 
Civil főnix – aktivisták és művészek a kiégés előtt és után - beszélgetés a civil aktivizmusról
Programhozó: Szabad Terek hálózat

A StereoAkt Remény panzió c. előadásában szereplő aktiviták, színészek és a Szabad Terek hálózat aktivistái beszélgetnek a felhajtóerőről, a civil aktivizmus szépségeiről, nehézségeiről. A beszélgetést az előadás rendezője Boross Martin vezeti.

Időpont: 22.00-22.30A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek