Gábor Sára

Kutyaportéka

     
2400 HUF / student: 1900 HUF
Trafó passes are accepted
Szereplők: Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Szabó Zola

Produkciós menedzser: Szőke Tímea
Látványtervező: Fekete Anna, Illés Haibo
Zenész: Horváth Dániel Dudu
Technikus: Bredán Máté
Dramaturg: Varga Zsófia
Szociológus: Bazsalya Balázs
Rendező munkatársa: Péter Benjámin
Rendező: Barcsai Bálint
Író, koncepció: Gábor Sára

"Az előadás egyik csúcspontja a közeli büdöskútban tett álombeli látogatás, ami az elveszettnek hitt kislány keresésével indul, majd szédítő világokat jár be, a hajdani, helybéli zsidók elrejtett holmijainak megtalálásától a zsibbatag ébredésig. Nem tudom, milyen mértékben találták készen a Hartai Petra és Szabó Zola kettőse által gyönyörűen előadott mese szövegét, de az biztos, hogy az a sokarcú, magyarországi cigány folklór cikkcakkos meséinek minden elképesztő elemét tartalmazza. Pazar írói, mi több, költői munka."

"Ami az online verzióban látható, azt a színházban nem láthatta a közönség. A jelenetek sorrendje is megcserélődik. Bizonyos gesztusok és párbeszédek is megváltoznak. Nagyon izgalmas folyamat."

"Vannak apró gesztusok, pici lépések, de megoldás nincs, legfeljebb a mesében, a szürrealitásban. Az egész előadáson érződik, hogy alapos utánajárással, sok gondolkodással, érzékeny hozzáállással hozták létre. (...)Ha másért nem, Hartai Petráért is érdemes lenne megnézni ezt az előadást. De még annyi másért érdemes."

"Magyarország problémájáról szól – ezt a problémát egy szóval úgy lehetne összefoglalni: együttélés."

"Nekem az, hogy idegen világokba kiránduljak, kutassak, emberekkel beszélgessek, és ebből írhassak, ez maga a Kánaán. Megunhatatlan. "

"Gábor Sára etnodrámájában kimozdították és megfelelő(bb) helyre pozicionálták a kutyaportéka kifejezést. Az előadás címe, akárcsak maga a történet, valós interjúanyagból, szociológiai kutatásból ered, s így enged be minket még jobban a szereplők közé. Akik előszeretettel kutyaportékázzák a nagyot mondó, csak szavakkal segítő vezetőket, miközben alapvetően a többségi társadalom nevezné semmirekellőnek és mihasznának a roma közösséget általánosan."

"Büdöskúton vagyunk, a hely már a nevében hordozza azt a borzongató vidéki magyar legendáriumot, amiről rengeteg gyereknek mesélnek egykorvolt kutakra hivatkozva, a rasszizmus magját gondosan és idejében elültetve. Költői, hogy éppen ebben a többségi tudatalattiban megképződött dögkútban nyílik meg ennek a magyarságba hiába igyekvő családnak a varázslatos másik világ, ahol zsidó aranyak is vannak, nem mellékesen a Coop mesébe illő valósága alatt."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Our ticket office is closed until 22 August.:
  • Main hall performance days: 5 pm - 10 pm
  • studio and club performance days: 5 pm - 8:30 pm
  • other days: 5pm - 8 pm
Trafó Gallery opening hours:
  • Until September 2024 Trafó Gallery is closed for a summer break.
  • -
  • -

  • The Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. works in the maintance of Budapest Főváros Önkormányzata.

Media partners

Cooperative partners