Győrfi Laura - Az endometriózis

Győrfi Laura - Az endometriózis

AZ ÉN ÜGYEM alkotópályázat 3. helyezettje
A modern nő egyenlő. A modern nő kiteljesedik karrierjében. A modern nő menstruál. A modern nő rituálisan éli meg menstruációját. A modern nő megtisztul. A modern nők 10%-a endometriózisban szenved.

Rituáléjának része a szenvedés, a fájdalom, a megalázottság, a meg nem értettség, a szexuális frusztrációból keletkező frigiditás. Negatív asszociációk sora: férfi – fallikus – fájdalom, termékenység – anyaság – meddőség, fehérnemű – lágy csipke – törékeny gipsz. De mi is az az endometriózis? „Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben.” 

Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. A „számos kellemetlen” panasz értelmezhető fosztóképzőként; a modern nő nem tudja teljesíteni önmaga definícióját. Nemi életében szorongó, önkorbácsoló, munkahelyén ciklusa alatt nehezen teljesít, még idilli betétreklámokba sem alkalmas. Legnagyobb ellensége a magas fájdalomküszöbbel rendelkező vérző nőtársa. „Mindenkinek fáj”, azonban nem mindenkinek nő méhszövete a petefészkében, kismedencéjében, beleiben vagy az ízületeiben. Az endometriózis oly kevéssé tárgyalt téma, hogy sok nő csak 30-40 éves korára szembesül a betegség létezésével. A hálószobai frusztrációk ekkora már személyiségük részévéválnak. A szexualitás attribútumai átitatódnak önmagukról kialakított képünkkel és megszilárdulnak. A femininitás megmerevedik; a lágy esésű csipke kísértetté, fehérneműik a félelem mementóivá válnak.

Hasonlóan Oldenburg fehérneműs pultjához, munkámban a női alsóruházat használhatatlanná válik, azonban itt nem az üzletek deszekralizáló tekintete, hanem maga az öltözet viselője teszi a ruhadarabokat lélektelenné. A gipszbe mártott csipkés melltartó és tanga erotikus aurája, száradás közben elvész. Ez a száradási folyamat az endometriózisos nő passiója; a megmerevedett ruhadarabok, azonban minden nő és férfi által felvéve repedezni kezdenek. Ha a betegséggel járó fizikai állapotot nem is, de a vele járó mentális
folyamatot át tudjuk érezni; a testnevelésről felmentett menstruáló lány, a munkahelyéről betegszabadságot kérő nő és a meddő anya is érezze úgy, hogy ügye nem csak övé, hanem mindenkié.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek