Tar Tusi - Fájó Érintések

Tar Tusi - Fájó Érintések

AZ ÉN ÜGYEM alkotópályázat 1. helyezettje
A fájó érintések projektem a koronavírus következtében megváltozott érintkezéseink ihlették. A 2020-as év és a járvány kitörése mindenkinek változást hozott az életébe, és a vírus el-
leni védekezésképp elsősorban személyes érintkezéseinket radikálisan korlátoznunk kellett.

Köztudott, hogy biológiai hatással van ránk a társas érintkezés hiánya, amely elengedhetetlen a boldogságérzetünkhöz, valamint tudományos tény, hogy azok, akiket gyakrabban megölelnek, megérintenek, védettebbek lesznek a fertőzésekkel szemben. Mivel az én mindennapjaim is befolyásolja az aktuális helyzet, ezért egy objektruhával szerettem volna reflektálni a vírus következtében az érintkezéseink átalakulására. Egy olyan két külön részből álló kabátobjektet szerettem volna létrehozni, ami együtt és külön is hordható, valamint önmagába fordítható. 

Az egyik kabát puha, szőrös és színes, vibráló hatású, amely célja, hogy meg akarjuk érinteni. A másik darab pedig szúrós, fekete fehér, anyaga taszító hatású, melytől távol akarunk maradni. Ez az elem szimbolizálná, amit jelenleg a vírus miatt érzünk a többi ember fizikai közelségével kapcsolatban, mivel félünk nehogy elkapjuk vagy továbbadjuk a betegséget és ebben az állásában a szőrös, puha kabát a szúrós kabát belseje lesz. A kemény és lágy, színes és fekete fehér kontrasztja egységbe olvad, ami azt a kettős érzetet, belső ellentétet mutatja be, amely átalakította érintéseinket. A puha szőrős részt színes szőrmék alkotják, a szúrós darabot pedig hálóra applikált kábelkötözők, és kiegészítőként mind a két kabáthoz tartoznak azonos anyagú maszkok és csizmák is. 

Végezetül ezzel a kettős objekttel arra a paradox helyzetre szeretnék reflektálni, hogy furcsamód a járvány visszaszorításához jelenleg a leghatékonyabb fegyverünk a társas érintkezéseink korlátozása, ami viszont elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Egy ördögi körbe kerültünk, amikor nélkülözhetetlen létszükségletünkkel a veszélyessé vált érintésekkel kockáztathatjuk életünk.


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek