Időpont

2009.11.07 19h

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

elővételben: 2500 Ft / aznap: 3000 Ft

/ húr, ritmus, dallam, meditáció, extázis, absztrakció
Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei VIII.
Pandit Rajeev Janardan, Dr. Kamala Shankar és Dhruba Ghosh koncertje

| zene

2009 NOV. 7.

A száz szín hangszere (sarangi), a Shankar-gitár, a szitár és a tabla beszélget egymással a színpadon: beavatás a hindusztáni hangszeres hagyományba.
 

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei címet viselő sorozatunk idén ősszel nyolcadik állomásához érkezik; ezen a novemberi estén, egyetlen koncert keretében olyan kiváló művészeket van szerencsénk bemutatni, mint Pandit Rajeev Janardan, napjaink egyik legkiválóbb szitárjátékosa vagy Dr. Kamala Shankar India egyik leghíresebb gitárművésze és Dhruba Ghosh a Sarangi mestere ad koncertet ugyanazon az estén! Az este igazi beavatás az Indiai hangszeres tradíció világába.
 

Program:
I. rész:
Pandit Rajeev Janardan - szitár
Dr. Kamala Shankar - shankar-gitár
Vinod Lele – tabla
 

II. rész:
Dhruba Ghosh –sarangi
Vinod Lele – tabla
Roselyne Simpelaere - tanpura
 Dhruba Ghosh
 

A Sarangi-t Indiában úgy ismerik, mint a “száz szín hangszere”. Dhruba Ghosh az észak-indiai Sarangi hagyományát egy teljesen új dimenzióba helyezte. Briliáns technikája, valamint a rágák érzelemgazdag megszólaltatása, ennek a bonyolult bélhúros hangszernek a mesterévé emelte. Egyike azoknak, akik a Sarangi-nak szólóhangszeri rangot adtak.
 

Dhruba a tanulást világhírű ütőhangszeres és zenepedagógus édesapjánál, Pandit Nikhil Ghosh-nál kezdte. Később az énekes és zeneszerző, Pandit Dinkar Kaikini, majd a híres Sarangi mester, Ustad Sagiruddin Khan tanítványa lett. Az ő nyomán kezdett el a legendás Bundu Khan, az ún. Delhi Gharana stílusában játszani.Ugyancsak tanult Ustad Ali Akbar Khan-tól (a Maihar Gharana nemrég elhunyt, világhű Sarod mesterétől) valamint atyai nagybátyjától, a Bansuri játékos Pannalal Ghosh-tól, aki az indiai fuvolát elsőként alkalmazta a klasszikus színpadokon.
 

Dhruba Ghosh a világot beutazva számtalan szólókoncertet adott 1991 óta szólistaként és világhíres énekesek kísérőzenészeként, valamint fúziós koncerteken bizonyította zenei tehetségét.
 Pandit Rajeev Janardan
 

Pandit Rajeev Janardan korunk egyik legkiválóbb szitárjátékosa. Iskolája, az Imdad Khani Gharana sajátos, éneklést imitáló szitármuzsikáját tökéletesítette tovább teljesen egyéni játék-technikákkal és érzésekkel építve tovább ezt az évezredes zenei tradíciót. Pandit Rajeev Janardan egyike azon kevés indiai muzsikusnak, akinek zenéje képes áttörni a kulturális határokat.
 

Pandit Rajeev Janardan hat éves korától tanult indiai klasszikus zenét. Tizenegy éves korában lett a legendás Bimalendu Mukherjee, az Imdad Khani Gharana doyenjének magántanítványa.
 

Első fellépése 12 éves korában volt. Első zenei díját 15 éves, felnőtt mezőnyben szerezte meg. 19 éves korában lett az All India Radio (az indiai komolyzenei rádiócsatorna) "Top Grade Artist"-ja, vagyis kiemelt szintű klasszikus zenésze.
 

„Mesteri virtuózitás, az improvízáció és a layakari (kötött kompozíciós részek) minden elemében tökéletes muzsika.” - The Hindustan Times (1996)
 

„Minden egyes hang tökéletes megszólalása és kifejtése helyezi ezt a fiatal zenészt napjaink legnagyobbjainak sorába. A soha nem lankadó figyelmet eredményező absztrakció és zenei játékosság miatt hallaniuk kell élőben Pandit Rajeev Janardan szitárjátékát” - The Hindu
 Dr. Kamala Shankar
 

Dr. Kamala Shankar hatéves korában kezdett vokális zenét tanulni. Később Pandit Chnnoolal Mishra, majd Bimalendu Mukherjee vezetésével tanult hangszeres zenét. Indiai versenyeken és fesztiválokon nyert díjai egy egész szobát töltenek meg szülei házában, Benáreszben.
 

Zoológiából és vokális zenéből diplomázott, majd a benáreszi Hindu Egyetem Zenei Tanszékén szerzett doktorátust. A koncertek mellett gyakran tart előadást az indiai klasszikus zenéről.
 

Saját hangszere, a shankar-gitár egy olyan, Dr. Kamala Shankar zenei és hangszeres tapasztalatainak megfelelően módosított, a nyugati slide-gitár és a tradicionális indiai vichitravina játékstílusát elegyítő hangszer, mely tökéletesen illeszkedik az indiai klasszikus zene kívánalmaihoz és saját, énekes zenei (gayaki ang) stílusához is.
 

Dr. Kamala Shankar India egyik legkiemelkedőbb zenésze, aki számos indiai koncertje mellett Európa színpadain is meghódította a közönség szívét.
 

„Kamala gyönyörően és tökéletesen játszik. A zenei elhivatottsága és tehetsége minden hallgatója számára nyilvánvaló.” - Padmabushan Girija Devi (Hindusztani énekes)
 Közreműködik:
 

Vinod Lele - tabla
 

Az 1965-ös születésű Vinod Lele mesterétől és tanárától Pandit Kashinath Khandekar a Benáresz Gharana (A Benáreszi Iskola) kiváló tablajátékosától tanult. Évfolyamelsőként végzett az allahabadi Prayag Sangeet Samiti Zeneművészeti Egyetemen.
 

1982-ben tablajátékával első helyett szerzett a Satet Sangeet Nathak Zeneművészeti Egyetem zenei versenyén. Egy évvel később pedig az All India Radio klasszikus zenei versenyét nyerte meg. Vinod Lele olyan egyedi stílusú tablajátékos, aki a mesteri pontosság és az élettel teli, játékosság mellet megőrizte a benáreszi zenei hagyomány tisztaságát is.
 

Az Indiai Klasszikus Zene olyan nagyszerű szólistáit kísérte tablajátékával, mint Pandit V.G. Jog, Girija Deva, Dr. N. Rajam. Pandit Rajan Sajan Mishra, Pandit Buddhaditya Mukherjee, Pandit Bhajan Sopori, Pandit Vishwa Mohan Bhatt, Pandit Jasraj, Pandit Ulhas Kashalkar, Smt. Aswini Bhide, Smt. Shubha Mudgal, Smt Shruti Sadolikar, Pandit Ajay Pohankar, Pandit Debu Chaudhary vagy akár Pandit Ram Narayan.
 

Számos koncertje és az Indiai Klasszikus zenét bemutató előadása volt Indián kívül Új-Zéland, Ausztrália, Hollandia, Svájc, Belgium, Ausztria, Németország és Japán városaiban.
 

A sorozat következő része

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Webszerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek