Időpont

2012.01.27. 20:00
2012.01.28. 20:00

Időtartam

110 perc

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

1800 Ft / diákjegy: 1500 Ft / Trafó bérlet érvényes

Jegyvásárlás


/ elveszett jelentés, egyetlen laptop, a tánc mint közvetítő nyelv
JÉROME BEL (F): Pichet Klunchun és én
A Sőtmitöbb* sorozat keretében

| tánc

2012 JAN. 27 - 28.

Klasszikus thai maszkos tánc (Khon) workshop Pichet Klunchun (THA) vezetésével, 27-én!

Angol konyhanyelven

...A hozzánk érkező darab hatalmas siker és bizony már hosszú évek óta járja a világot. Az ázsiai tradíció és az európai kortárs koreográfia, valamint a kultúrák közötti mentalitásbeli különbséget veti össze groteszk munkájában. Míg a lenyűgöző, ázsiai Pichet Klunchun elképesztő minőségben táncol, vitázik és érvel, addig Bel válasza erre tipikus európai válasz. Párbeszédük során a gondolatok szuperszonikus gyorsasággal száguldoznak, miközben a világ kultúrájának értelmezései hihetetlenül érdekes megvilágításba kerülnek összevetéseik és egymás fricskázása során. Egymást nézeteit vizsgálják, és meglepőek azok a konklúziók, amelyeket végül is a nézők maguk vonhatnak le. Olyan érzése van az embernek a darab során, mintha a világ kitágulna, mintha az összefüggéseket távolról látnánk. - Szabó György beharangozója itt folytatódik >>


„Pichet, hadd mutassam be Jérome-ot, a provokatív francia kortárs koreográfust. Jérome, ő Pichet, a hagyományos thai tánc egyik kiváló művelője. Iszik valaki teát?”

Az előadás folyamán a két radikálisan különböző világból származó művész a gyakran humoros és nagyon személyes tánc-dialógusukon keresztül lassan megismerkedik egymással és egymás „hátterével”. Az interjúfolyamat során a kezdeti kölcsönös értetlenségből kialakul a mozgás- és ötletcsere.
 
Amikor 2005-ben Jérome Bel Bangkokban dolgozott kevésbé érdekelte a thai tánc, mint a tenger és a szigeteken eltölthető szabadság. Amikor összehozták Pichettel – akivel megismerkedésük történetét játszák el újra és újra –, semmit sem tudtak egymás kultúrájáról, tradíciójáról (ha az egyik táncolt, a másik nem sokat értett belőle). Így aztán elkezdtek beszélgetni, magyarázni és megtanulni ki a másik és mit képvisel. Ebből született az előadás.
 
Ugyanez magasabb kifinomultság-mérőn/sznobszótárral a kézben: elbagatellizált konceptuális performansz, esetleg kabaré-színház, mely az emberiség egységében leli kedvét.
 
Alkotók és szereplők / By and with: Jerome Bel és Pichet Klunchun
Köszönet / Thanks to: Frie Leysen és Mark De Putter
Produkciós Manager/ Production Manager: Sandro Grando
 
Produkció / Production: Bangkok Fringe Festival (Bangkok), SACD Le Vif du Sujet (Paris), Festival Montpellier Danse 2005 (Montpellier), R.B. Jérôme Bel (Paris)
Támogatók/ With the support of: Cultures France (Paris), French Alliance of Bangkok, Cultural Service of the French Embassy in Bangkok, „The Flying Circus Project” in Singapore
Köszönettel/ Thanks to: Frie Leysen, Mark De Putter
 
www.jeromebel.fr
www.catalogueraisonne-jeromebel.com

Blogposzt: Khon tánc a Trafóban

*sőtmitöbb:
Legújabb műfaj megjelölésünk nevében foglalja lényegét: ide soroljuk azokat a produkciókat, amelyek könnyedén átlépik a megszokott műfaji határokat, amelyeket lehetetlen egyetlen fiókba belegyömöszölni, azokat, amelyek szokatlan, újszerű egyveleget képeznek. Nevezhetnénk őket nagyképűen akár crossovernek is, de legyen inkább sőtmitöbb.

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek