2003 JAN. 10 - FEBR. 12.

In / Out - Bigert & Bergström, Jonas Dahlberg, Várnai Gyula

>képzőművészet

Résztvevő művészek: Bigert & Bergström (S), Jonas Dahlberg (S), Várnai Gyula
kurátor: Somogyi Hajnalka

 

Az In / Out három svéd és egy magyar művész kiállítása. Valamennyien a tér érzékelésének és megjelenítésének különböző módjait vizsgálják. A bemutatott munkák a lehatárolt térben történő mozgás lehetőségeit és specifikumait kutatják, idő- és térbeli szekvenciákat rögzítenek.

A Bigert & Bergström művészpáros 1986 óta dolgozik együtt. Az elmúlt tíz évben installációikkal, filmjeikkel, rádiós és Internet projektjeikkel hívták fel magukra a nemzetközi szcéna figyelmét. Munkáik a lehatárolt terekben az egyént érő extrém fizikai és mentális hatásokra koncentrálnak, kreatív technikai megoldásaik különleges vizuális hatásokat eredményeznek. A művészpáros saját zenéivel egészíti ki a többnyire sötét térben bemutatott installációkat.

Jonas Dahlberg részt vett a 2002-es Manifestán. Művészeti tanulmányait megelőzően építészetet hallgatott Stockholmban. A filmjein látható épületbelsők valójában makettek: a forgatáshoz használt centrális épületmodell kiindulópontja Jeremy Bentham 18. szd-i Panopticonja, a tökéletes börtön, amely a középpontban álló megfigyelő számára lehetővé teszi az épület egészének áttekintését. A munkák ilyen módon a láthatatlan megfigyelő manapság egyre inkább kommercializálódó szerepét osztják a nézőre, aki azonban nem érezheti biztonságban magát: vajon őt nem figyeli-e valaki a tér egyik sötét sarkából?

Várnai Gyula művészete jól ismert a hazai szakma számára. Hang, tér és mozgás viszonyát feszegető művei kizökkentik a nézőt a látás megszokásaiból, a jelenség és a mögötte rejlő valóság közötti összefüggéseket kutatják. Várnai új művet, egy videofilmet készít a kiállításra.


Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alapprogram, Hungart, IASPIS International Artists Studio Program in Stockholm, Svéd Királyság Nagykövetsége, AB AEGON, Erste Bank

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid, Lucza Flóra, Szilasi Flóra | Design: Nagy Gergő Arculati elemek