Időpont

2012.10.10. 20:00

Időtartam

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

3500 Ft, elővételben: 3000 Ft
Az első 250 jegy elővételes

Jegyvásárlás


Támogatók:


/ modern classical ambient
Ólafur Arnalds (IS), Nils Frahm (D), A Winged Victory For The Sullen (USA)
ERASED TAPES TOUR

| zene

2012 OKT. 10.

20:00 A WINGED VICTORY FOR THE SULLEN  (45')
21:00 OLAFUR ARNALDS (45')
22:00 NILS FRAHM  (45')
vendég: ANNE MÜLLER – cselló

Az angol Erased Tapes kiadó 2007 óta ad otthont annak az egyre bővülő kreatív zenészcsoportnak, amely ifjúi erővel egészen új színt vitt az indie közegbe. Legyen szó post-rockról, kísérleti folkról, klasszikus alapokon nyugvó (illetve azokat naprakésszé tevő) szimfonikus zenéről vagy mély ambientről, az egymástól eltérő műfajokat és szerzői kézjegyeket mégis összeköti a nagyfokú szabadság, amely a kiadó légkörét jellemzi. E család néhány, nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő tagja ezúttal együtt járja be Európa nagyvárosait, ízelítőt adva az ambient világával gazdagított kortárs klasszikus zenéből.
 
Ólafur Arnalds harmadszor, Nils Frahm másodszor, A Winged Victory For The Sullen pedig először koncertezik Magyarországon. Három ország egy-egy képviselője három különféle módon mutatja be a klasszikus hangzás és a modern technológia találkozását.
 
Az izlandi Ólafur Arnalds lassan rezidenssé válik hazánkban. Népszerűsége nem meglepő: szerény, hol réveteg, hol elégikus zongorajátékát a szomorkás hegedű, az intenzív lüktetésű dob-alapok és persze az éteri ambient hangképek veszik körbe. Óli érzékeny zeneisége ezáltal egyszerre marad hű a szigetország titokzatosságához és napjaink erőteljesen elektronikus zenei arculatához.
 
Fontos szerepet kapnak a tér- és visszhangok a német Nils Frahm zenéjében is. Tavaly megjelent „Felt” című lemezét szuperérzékeny mikrofonokkal rögzítette, az így kapott eredmény pedig kiválóan összegzi Frahm zsenialitását. Egyfelől a végeláthatatlanul hosszú, minimalista variációkra épülő arpeggiók továbbra is fejet hajtanak Philip Glass és Steve Reich előtt, a hangszer mechanikus zörejeinek csodálatosan amorf zeneisége azonban gyökeresen új oldalát mutatja meg a zongorán előadott szólójátéknak.
 
A Winged Victory For The Sullen alig egy éve debütált, bemutatkozó lemezével pedig szinte azonnal a kritikusok és a közönség kedvencévé vált. A duó két támpilléren, Dustin O’Halloran letisztult, elegáns zongoramunkáján és Adam Wiltzie epikus méretű ambient panorámáin nyugszik. A hangszeres repertoár gazdag: gitár, fagott, kürt, hárfa és vonósok egyaránt színesítik az összképet, a duó specialitása pedig a hangszerek közötti határok elmosása, mely által egy éles körvonalaktól mentes, szinte már nem is evilági harmóniát sugárzó hangzásvilág épül fel.


 
Nils Frahm + szóló zongora
Ólafur Arnalds + vonós duó
AWVFTS: Dustin O’Halloran, Adam Wiltzie + vonós trió
vendég: ANNE MÜLLER – cselló
 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek