Időpont

2018.04.28. 20:00

Időtartam

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

2400 Ft | elővételben: 1900 Ft
Az első 100 jegy elővételes

Jegyvásárlás

Electrify vol. 16 // Grouper (US), ssaliva (BE), Carla Under Water(HU)

| zene

2018 ÁPR. 28.

English-friendly, 2017-18

Az újkor szívszaggató balladái, romantikus hiperambient kamarazene és zuhatagszerű improvizációk alkotják az Electrify sorozat 16. epizódjának programját, ahol a főszerep az álomszerű hangulatoké. Fellép a mindig nagy érzelmeket felszabadító Grouper, a belga ssaliva új audio-vizuális előadását mutatja be, míg a Los Angelesben élő magyar zenész, Carla Under Water hosszú idő után tér vissza budapesti színpadra.

A Grouper név alatt alkotó portlandi Liz Harris elérhetetlen égi világokat, a mindenki által áhított felemésztő szerelmet és a természet mindenhatóságát idézi meg ellenállhatatlan zenéjében. A dream-pop és az ambient házasságából születő számai megigéző impresszionista tájakat festenek le, amiket Grouper titokzatos, elhaló énekhangja mellett gitár, zongora és temérdek effekt tölt meg reménnyel, szerénységgel és szívszaggató szépséggel. Bemutatkozó albuma 2005-ben jelent meg, amit a mai napig nyolc másik nagylemez követett, amelyek újabb és újabb irányokat fedeztek fel a folk és poszt-punk hatásokat is beépítő munkásságában. Pályája során dolgozott együtt például a Xiu Xiuval vagy The Bug-gal, többször is turnézott az Animal Collective-vel, zenéjének univerzális voltáról pedig az is sokat mond, hogy olyan változatos nevek játszották számait, mint Nils Frahm, Tropic of Cancer, Gaslamp Killer, Trentemøller, The Haxan Cloak vagy a Friendly Fires. Grouper először lép fel Magyarországon, koncertjei mindig ámulatba ejtő, maradandó élményt nyújtanak.

A ssaliva néven alkotó belga Francois Boulanger tizenhárom éve tartó zenei pályája alatt az IDM-től a kísérletező hip-hopon, a house-on és a vaporwave-en át mára az ambientig jutott. Bár sokféle formát kipróbált, zenéire mindig jellemző volt, hogy kevés eszközzel és erőlködés nélkül teremtettek meg egy teljes mértékben közérthető, mégis egyedi, melegséget árasztó meditatív hangulatot. Ez igaz volt akkor is, amikor a Stones Throw alá tartozó Leaving Records adta ki a popzene ihlette nosztalgikus, pihe-puha lemezeit és igaz legújabb, már jóval absztraktabb lemezeire is. Friss albumain is központi szerepe van a mostanra már egyenesen utopisztikus dallamoknak, az apró effektekkel és Arcára emlékeztetően bravúros hangszereléssel viszont már saját motivációkkal rendelkező élőlényekként elevenednek meg a szólamai, amik mintha saját nyelvüket beszélnék. Budapesti fellépése ennél várhatóan még tovább lép, ugyanis ssaliva Greenery című új audio-vizuális előadását mutatja majd be.

A Carla Under Water zuhatagszerűen sodró improvizációi mögött a jelenleg Los Angelesben élő Tulipán Máté áll. Fellépésein szaxofont, éneket, hangmintákat, dobot, szintetizátorokat és különféle zörejeket használ, amelyeket mind ugyanazon láthatatlan, elementáris cél irányába terel. Zenéi pillanatképek, amik a legnagyobb szellemekkel való ismerkedésének lenyomataiként szolgálnak. Bemutatkozó kislemeze 2016-ban jelent meg saját kiadásban, többször játszott együtt a 12z-vel, a Farbwechsel alapító S Olbricht-tal pedig közös anyaguk is jelent meg.
 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid, Lucza Flóra, Szilasi Flóra | Design: Nagy Gergő Arculati elemek