EUROPAVOSTRA - A brüsszeli Etablissement d'en Face művészek által vezetett galéria a Trafó Galériában

Részt vevő művészek: Jos De Gruyter & Harald Thys, Geert De Mot, David Evrard, Arnaud Hendrickx, Joost Schouppe, Michael Van den Abeele & Freek Wambacq

Az Europa VOSTRA (a ti Európátok) cím egy tehetős hölgyekből, jórészt az Európa Parlament bürokratáinak feleségeiből álló szervezet, az EUROPA NOSTRA (a mi Európánk) nevéből származik. A szervezet tevékenysége abban áll, hogy az említett hölgyek férjeik távollétében mintegy unaloműzésből összegyűlnek, éteadélutánjaik során különféle bizottságokat alakítanak az európai kulturális örökség megőrzésének védelmére.

Képzeljük el, amint ez a házias foglalatosság megfékezi az Európán keresztülsöprő konzervatív és regresszív politikát, amelyben nemzetek tűnnek el, és egész régiók süllyednek vissza a sötét középkorba. E gondoskodás egyetlen célja, véget vessen mindennek, és az ősi mozdulatlanság állapotát állítsa vissza. A kiállítás címében a „ti” mindezt megfordítja, a mi nyakunkba sózza: kezdjünk ezzel a földhalommal, ezzel a sártömeggel valamit, ha tudunk.

Ahelyett, hogy feltörekvő belga művészek válogatott munkáival állna elő, az Europa Vostra kiállítás egyfajta összművészeti alkotás, amelyben nehéz elkülöníteni az alkotói individuumokat. A Trafó Galériába berendezett helyszín az említett középkorias képzeletvilágra utal: sárban tocsogó piactér tárgyi maradványait tárja elénk a nyugati civilizáció egyéb porfedte relikviával együtt. Európa tudatalattijában járunk, ahol a táj színe a flamand festményekről ismert bús-barna, levegőjét pedig a föld nehéz illata hatja át.

Az installáció központja egy saras miniautó-versenypálya, amelyet egykoron, a megnyitó előtt még a színes homokból kirakott EU zászló tarkított, ezt azonban elmosta a határköveket formázó motoros autók versenye. A zászló apró elemeire hullott és a földbe vegyült: lábbal tiporjuk Európát. A térben az antik olümpiai futóversenyek startkövének pontos mása is megjelenik, a vélt vagy valós európai egység ugyanis még mindig – akárcsak időszámításunk előtt - a vetélkedések nyomán bontakozik ki. A monitorokon a megnyitó performansz eseményei mellett egy kerítéssel körbevett árkádiai tájjal találkozunk, kortárs lakóparkokkal, a mi Európánkkal. Ezt ugráló kamaszok népesítik be a kortárs folklór táncát gyakorolván. Öles söröshordó falára laterna magica vetíti egy gödörásás homályos képeit, a mindent és mindenkit egységesen semlegesítő és egybemosó barna falak határolta teret pedig magányosan álló, hideg fényű utcai kandeláber világítja be.

www.etablissementdenfaceprojects.org

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek