Szarka Péter: Globális felmelegedéssel a hidegháború ellen

Kísérőprogram

2017. november 3-án (PÉN) 18:00-tól Szarka Péter tart tárlatvezetést a kiállításon.
A kiállítás handoutja letölthető innen.

Szarka Péter (1964) művészetét a legszélesebb körben a mai napig is a 2000-es években 3d rendereléssel készült c-printjeivel azonosítják, melyek gyakran álomszerű figurális víziókat jelenítettek meg. Mire egy merőben új generáció kezdte el immáron anyanyelvként használni a 3d renderelt képeket, amelyekkel majd egy évtizeddel korábban már Szarka kísérletezett, az ő érdeklődése más irányba fordult és a korábbi vegytisztán digitális vizualitását egy olyan, anyagokkal és gesztusokkal festőibb módon kísérletező hibrid nyelvre cserélte, amely sok ihletet merít a trash-, és az ipari tárgyak-esztétikájából.

A Trafó Galéria terébe készülő új művek revelatív frissességről tesznek tanúbizonyságot; találunk köztük terepasztalokat, hangtalan hang-installációt , manipulált talált tárgyakat. Szarka egy évvel korábbi 3d nyomtatáson is alapuló ciklusa a Hidegháborúval a globális felmelegedés ellen címet viselte, mely most kifordul trafós kiállítása alkalmával, nyilván nem függetlenül a világ általános politikai klímájától. A kiállítás mégis a döntés(ek) pszichológai folyamatainak megfigyelése körül sűrűsödik össze. A Szarkát évtizedek óta foglalkoztató spontán „vagy-vagy”, „versus” helyzetek következtében áll elő most is a kiállításon látható formák és műfajok halmaza, amik kultúrtörténeti témák széles körét ölelik fel, a Willendorfi vénusztól, a manipulált fotográfiai perspektívákon át az állateledelekig.

Szarka Péter 1989-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán és az 1995-ig aktív Újlak Csoport alapító tagja volt. Az őt képviselő acb Galérián kívül, ahol számos önálló kiállítása volt az elmúlt több mint egy évtizedben, egyéni kiállítása volt 2003-ban a Műcsarnokban, valamint több alkalommal a Liget Galériában is Budapesten. Részt vett 2004-ben a Sao Paoló-i Biennálén, korábban művekkel szerepelt a frankfurti Schirn Kunsthalle és a Künstlerhaus Bethanien kiállításain is.

Támogatók: NKA, Káli Kövek

 
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek