Pakui Hardware: A megszokás szülöttei

Kísérőprogram

2017.11.17. 19:00: Megnyitó és a művészek tárlatvezetése
2017.12.15. 18:00: Fenyvesi Áron és Szalai Borbála tárlatvezetése
2018.01.05. 18:00: Fenyvesi Áron és Szalai Borbála tárlatvezetése

A kiállítás handoutja letölthető innen.

A Trafó Galéria kiállításán a Neringa Černiauskaitė (1984) és Ugnius Gelguda (1977) által alkotott Pakui Hardware művészpáros legújabb művei láthatóak. 2014 óta a Pakui Hardware a tőke testeken és anyagokon átívelő nyomait kutatta, miközben arra a törésre is igyekezett rávilágítani, hogy a technológiai és tudományos fejlődés sebességének miként áll ellen az anyag. A duó művészeti névjegyévé vált az utóbbi időszakban az ipari és efemer installációs elemek, valamint a törékeny szintetikus szobrászat ötvözése.

A Pakui Hardware kiállítása az automatizált társadalmakhoz kapcsolódó víziók kontextusába írja be magát. Közkeletűek ugyanis azok a fantáziák, amelyek szerint a jövőben az emberek teljes kényelmet élvezve kizárólag spirituális és kulturális tevékenységeknek szentelik majd magukat a testedzés és a kreativitás kultusza mellett. Ez az állapot azonban egyértelműen csak egy privilegizált poszt-munkás osztály számára lesz elérhető, így nem is az embereken van a fókusz. A kiállítás figyelme sokkal inkább a nem-organikus munkások-felé fordul: azon automatizált, ugyanakkor egyenruháik révén mégis organikusnak-tűnő hibridek-felé, amelyek emberi és gépi tulajdonságokat, gesztusokat ötvöznek. Mi több, egy olyan ismeretlen átmeneti faj képviselői, amelynek fém teste, vízhatlan és szilikon védőruhái alkotnak egy szintetikus egészet.

A Pakui Hardware név Pakuira, a hawaii mitológia alakjára utal, aki egy nap alatt hatszor kerülte meg az Oahu szigetet. Így tehát a Pakui Hardware is a sebesség megszállottja és a nagysebességű kulturális találkozásoké. A művészpáros munkássága az anyagiság, a technológia, a gazdaság komplex kapcsolatára épül és azt kutatja, hogy a technológia miként alakítja a fizikai valóságot, beleértve az emberi testet.

A Pakui Hardware-nek olyan intézményekben voltak önálló kiállításai, mint a bécsi MUMOK és a rigai kim? Contemporary Art Center. Idén a SIC Gallery Helsinkiben és a berlini EXILE Galleryben voltak szóló kiállításai, a Trafó utáni következő állomásuk pedig a londoni Tenderpixel lesz. A művészpáros szerepelt továbbá a Kunsthalle Basel, a Kunstverein Braunschweig, a Vilniusi Nemzeti Galéria, a londoni Assembly Point kiállításain. Részt vettek továbbá a Sao Paolo-i Sesc_ Videobrasil Fesztiválon, valamint kiállítanak majd a vilniusi Contemporary Art Center XIII. Balti Triennáléján is.

Külön köszönet Ona Lozuraitytė és Petras Išora építészeknek!
Támogatók: NKA, Káli Kövek
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek