Pátkai Rozina - Minka 

Versek és elektronika

     
2800 Ft 
elővételben: 2200 Ft 
(az első 100 jegy elővételes)
Trafó bérlet érvényes

“A zavaros ôrület egyben marad, és odafigyelô hallgatást megkívánva egy sajátos értelmezésrendszerrel gazdagítja a magyar irodalmat.” - írja az Élet és Irodalom hasábjain Végső Zoltán zenekritikus az első Minka-lemezről (lemez a Spotify-on), amely 2021 tavaszán jelent meg. Ezt követte ugyanabban az évben a még bátrabb és még formabontóbb Tilos csillagon (lemez a Spotify-on), amely után már igazán sejteni lehet, hogy Pátkai Rozina ex-bossa nova énekesnő végleg szakított a tradicionális zenei formákkal és műfajokkal: megtalálta saját hangját.

E két emblematikus lemez – a Minka és a Tilos csillagon ősbemutatója ez a koncert, melynek közreműködői a magyar kortárs könnyű- és jazz-zenei élet kiemelkedő egyéniségei, akik nem csak hazánkban, hanem külföldön is egyre ismertebb előadók a Mörk illetve a Modern Art Orchestra zenekarok tagjaiként.

Olykor táncolható, máskor elgondolkodtató zenei fordulatok követik egymást, zajongások és felidézhető dallamfordulatok váltakoznak a legismer-tebb költőink – Weöres Sándor, Pilinszky János, Babits Mihály, Ady Endre, Czóbel Minka, Nemes Nagy Ágnes, Víg Mihály verseivel.

Pátkai Rozina – ének
Ávéd János – szaxofon
ifj. Tóth István – basszusgitár
Dóczi Bence – gitár, szintetizátorok
Fenyvesi Márton - laptop
Szabó Dániel Ferenc – dob
Székács Dániel – VJ


“A Minka viszont, ahogy egyre markánsabban körvonalazódik, egy alkotói társulás, majdnem zenekar, ha az egyének autonómiája nem lenne any-nyira fontos, és nem lenne hangfelvételhez kötött a produkció. Mert biztosan eljátszhatók a számaik koncerten, élő előadásra alkalmazva, azonban amit a lemezen hallunk, az kifejezetten leülős, lehetőleg fejhallgatós zene, amiben minden szösszenés fontos, és a végül egységesen összeálló kép mutatja meg a Tilos csillagon mesterműjellegét. Igen, Pilinszky János előtt tiszteleg a költő születésének századik évfordulójára megjelent Minka-album, és ahogy legutóbb, Pátkaiék most is messze elrugaszkodtak attól, amit versmegzenésítésnek gondolnánk. A tíz szerzeményt meghallgatva juthatnánk arra a következtetésre is, hogy itt valójában a zenék „megversesítéséről” van szó, de azáltal, hogy önmagukban létező költemények adják az alapanyagot, a középútban kell megállapodnunk; azonban a szöveg és zene közötti kölcsönhatás ezen a szinten csak egyenrangúként kezelt elemek között működik ilyen jól.”
Végső Zoltán, ÉS

“Vannak lemezek, amikről elsőre tudod, hogy idővel még jobbak lesznek. Erről speciel nem tudtam, talán azért, mert egyes számok olyan kellemesnek tűnnek, pedig valójában azok is ravaszak. Aztán amikor kedvenc számot akartam választani róla, rájöttem, hogy ez a vártnál jóval nehezebb feladat.”
Rónai András, Recorder

“Pátkai Rozina pályájának és előadói személyiségének bonyolultságából nem következik egy ennyire egységes lemez, ami formai elemeit tekintve valójában nem is egységes, de ez a sokféleség végül kötőanyaggá válik. Az alapvető hangulat a keskeny szájrésen át artikulált spleen, ami minden negatív felhangjával együtt fordul át a lemez erényévé. Az énekesnő, valamint Dóczi Bence és Fenyvesi Márton gitárosok és az elektronika felelősei telibe találták, hogyan lehet megragadni a Pilinszky-feelinget, és markáns, mai arcélt szabni a verseknek tartalmi újraértelmezések, belemagyarázások nélkül.”
Végső Zoltán, ÉS

ELŐZENEKAR:
Szalai Anna és Dorozsmai Gergő 

Búbánatos magyar nóták és fütyörészős táncdalok presszóhangulatban. Szalai Anna friss szólóprojektjéhez Dorozsmai Gergő társult zongorán. A páros előadása jó alkalom a túlzott boldogság elhessegetésére, de a szomorkodás mellett a vidám pillanatok sem maradhatnak el. Anna és Gergő tavasszal megjelent “Senki nem beszél” EP-jén egy Kollár-Klemencz Lászlóval közös duett is hallható, a lemez címadó dalának klipje nyerte az idei Klipszemle legjobb karantén kategóriáját. A lemez meghallgatható a Spotify-on ITT!.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek