e-Néző #03

Dollár Papa Gyermekei: Otthon – film verzió

3000 Ft / kedvezményes jegy: 1500 Ft / családi jegy: 5000 Ft / Támogatói jegy: 10000 Ft

A Dollár Papa Gyermekei társulat Otthon című előadásának teljesen újragondolt, otthoni különkiadása a dogma filmek stílusában. Nem stream, nem konzerv. Film.


Ördög Tamás és Kiss-Végh Emőke figyelmének központjában kezdetek óta a család, a családi kapcsolatok és viszonyok állnak. Személyes és nagyon intim, közvetlen hangvételű előadásaik fő célja a néző és a színész, valamint a színész és a szerep közötti határ eltörlése. A társulat sajátos munkamódszerének köszönhetően gyakran eldönthetetlen vagy észrevehetetlen a fikció és a valóság közötti átlépés. Ezúttal Strindberg nyomán. A pelikán csak inspirációforrás, az alkotók az eredeti szöveg tartalmára, mélységére és érvényességére koncentráltak, így született meg a valóban mai, élő nyelvezetű előadás filmverziója.

Szereplők:
Elise, az anya - Urbanovits Krisztina
Fredrik, a fia - Georgita Máté Dezső
Gerda, a lánya - Kiss-Végh Emőke
Axel, a veje, Gerda férje - Ördög Tamás

Felvétel és utómunka: Ofner Gergely

August Strindberg A pelikán című drámája alapján. 

Rendező: Ördög Tamás


"Bátor, tehetséges munka ez, csak legyen, aki elviseli azt a sikoltó undort, amit ezek a korhadt lelkek éreznek egymás iránt. Strindberg darabjában mindvégig akkurátus szimbolizmussal hintázik az elhalt (legyilkolt?) apát jelképező szék egy hidegen huzatos lakásban. Itt és most jobbára az elviselhetetlen anyáról van szó."

"Lényegében egy bensőséges rejtvény volt az egész, úgy értve, hogy a néző a maga bensejében eldönthette, ki a legsötétebb és legveszedelmesebb rákfene ebben a családban. Az anya? A néhai apa? A gyerekek? A vő? Mondjuk Ördög Tamás annyira lehengerlően tud tenyérbemászó, lekezelő és bicskanyitogatóan pimasz lenni, hogy ő eleve három méter előnnyel indult."

"A Trafó terében kellékek, jelmezek és díszlet nélkül játsszuk az előadást, a nézők között ülünk, játszunk, létezünk. Ezt a közelséget most úgy próbáltuk zsigerivé tenni, hogy a kamerát nézőként képzeltük el, aki belekerült a a lakásunkba és az életünkbe. Reményeim szerint a nézőknek a monitort nézve is olyan érzete támad, hogy mindezt nem szabadna látnia. Mint amikor az ember váratlanul és felkészületlenül belekerül egy vitába. A lakás egyben az ötödik szereplő is. Nagyon fontos volt, hogy milyen közegbe kerül most a történet a színház steril tere után."

"Ez az a téma, ami nonstop a leginkább érdekel, azaz a család mint helyzet, mint megmutatni való dolog."

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek