A KV Társulat bemutatja

Euripidész: MÉDEIA

     
2000 Ft / diák: 1600 Ft
Trafó bérlet érvényes

Kísérőprogram

Az előadás után az alkotók részvételével és Karsai György, egyetemi tanár vezetésével közönségtalálkozó lesz "Idegen-e Médeia közöttünk?" címmel. Mindenkit szeretettel várunk!
„…De ilyenek vagytok ti nők - ha
szerelem van minden jól van, ha a
szerelem elmúlt semmi se jó nektek!...” Iaszón

Mi történik, ha egy látszólag jól működő házasságot hirtelen felrúg a férfi, és el akarja hagyni a nőt? Milyen kiutak maradnak a nő számára, ha ezt nem tudja, nem akarja elfogadni? Bevonhatja-e kettejük konfliktusába a gyerekeit?

Médea mindent feláldoz a szerelemért, de mégis elveszíti. Végzetes házasságuk felbomlása után vulkánként tombol, és féktelen bosszúba menekül. Nem válogat az eszközökben, kész gyermekei életét is feláldozni, hogy bosszút álljon, és megsemmisítse Iaszónt.Szereplők: RADNAY Csilla, SPIEGL Anna, SZÁGER Zsuzsanna, URBANOVITS Krisztina
Látvány: SZABADOS Luca
Bábkészítő: PALYA Gábor
Produkciós asszisztens: CSEH Adrienn

Rendező: CZUKOR Balázs

Rakovszky Zsuzsa fordítása nyomán
Külön köszönet: KARSAI Györgynek

"A fesztivál különdíját ítélték oda a KV Társulat és a Trafó – Kortárs Művészetek Háza Médeia című produkciója Czukor Balázs rendező vezette alkotócsapatának"

28. csütörtök Nekem Médeia egyszer s mindenkorra Lázár Kati. 1988 nyarán Pécsen játszotta. Sok évvel később beszéltünk róla, a rádióban vagy interjú kapcsán, és mondta, olyan volt az élethelyzet, hogy dőlt belőle akkor ez a szerep. Magam is benne voltam a problémakörben, emlékszem, másnap írtam az előadásról a Vasárnapi Hírekben, a cikk egy mondatát kedves férjemnek üzentem, akiről akkor még nem tudtam, hogy a kedves férjem lesz. (Nemrég láttam azt a cikket, elolvastam, hát voltaképp fanyalogtam. Van ilyen, nem tudni rögtön, hogy melyik előadásból mi marad meg.) Amikor láttam, hogy a KV Társulat bemutatja a darabot és Radnay Csilla is játszik benne, azt hittem, ő lesz Médeia. De nem. Ő kar, és Iászon, és szintén problémás asszony, és a további három szereplő is pont az, aki kell, ott és úgy, ahogy kell, különös tekintettel Urbanovits Krisztina ellentmondást nem tűrő modorára, fölényes és civilszerű tónusára. Amikor szereplőink – a még nem említett Spiegl Annával együtt – lazítani kezdtek, és a „Hanggal is lehet!” jelszóra a zilált, mindenestül barna Száger Zsuzsa elbődült, akkor Médeia beköszönt az előadásba. Nem akarom elspoilerezni Czukor Balázs rendezői találmányát. A Médieáról az elmúlt kétezerhányszáz évben biztosan mindig azt gondolták, hogy Médeia ma is van, van az élethelyzete, van a fájdalma, a felháborodása, a kétségbeesése. Ez a nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció idehozza őt, Médeiát, úgy, hogy közben kicsit el is téríti, hadd menjünk utána és találjunk rá. Én nagyon bírtam ezt a dolgot. Egyedül az előadás végét vitatnám: Urbanovits Krisztina „karvezető” rémületét, döbbenetét és iszonyát. Szerintem lelkesnek és elégedettnek kellene lennie. Médeiánk kiadta magából, amit kellett, szépen hazamegy, nyugodtak lehetünk, nem lesz baj. Hát hiszen pont erre való a színház! Erre használják maguk a színészek is, ha megadatik nekik.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek