FELABRATION BUDAPEST 2017 / Dele Sosimi (UK/NG, HU)

1900 Ft
MENETREND / SCHEDULE
18h00 Kapunyitás / Door opening
18h30 Music Is The Weapon, Fela Kuti életéről szóló 1982-es dokumentumfilm vetítése angol nyelven / Music Is The Weapon 1982 documentary about Fela Kuti's life
19h30 Nyilvános beszélgetés (angol nyelven) Dele Sosimivel, moderátor: Balkányi Nóra / public discussion with Dele Sosimi moderated by Nóra Balkányi
20h00 Koncert / Concert

New York, Párizs, Tokió és London után Budapesten is megrendezésre kerül a Felabration, a legendás nigériai zenész és emberjogi aktivista, Fela Kuti munkássága előtt tisztelgő emlékest. A válogatott hazai zenészekből álló, külön erre az alkalomra összeállt Mabon Dawud Republic zenekart nem más vezeti majd, mint a világszerte a legaktívabb afrobeat előadók között számontartott Dele Sosimi, aki közel egy évtizeden át billentyűzött Fela Egypt 80 nevű zenekarában. Az eseményen olyan neves hazai előadók működnek közre mint Sena Dagadu, Saïd Tichiti, Akkezdet Phiai és a Slow Village.
 
Fela Anikulapo Kuti a polgárháborútól és korrupciótól sújtott, káosz uralta Nigériában lett egy merőben új, elsöprő erejű zenei stílus, az afrobeat megteremtője és az ország egyik legmeghatározóbb közszereplője, az elnyomó rendszer elleni harc első számú hangadója, akinek a zene volt az első számú fegyvere.
 
Fela zenéje, az afrobeat egyedi fúziója a jazznek, a hetvenes évek amerikai funkjának, a tradicionális nyugat-afrikai és a korabeli ghánai-nigériai high life stílusoknak. Jellemzően nagy létszámú zenekarral, ütős és hatalmas fúvós szekcióval, táncosokkal kiegészülve adnak elő átlagosan 15-20 perces kompozíciókat, energikus szólókkal és rendszerellenes, társadalmi igazságtalanságokról szóló szövegekkel.
 
Dele Sosimi a hetvenes évek végén csatlakozott az átalakulóban lévő, frissen Egypt 80-re keresztelt zenekarhoz. Fela 1984-es bebörtönzését követően ő vette át a zenekarvezetői pozíciót, hangszereléssel és a következő zenészgeneráció kinevelésével foglalkozott. 1986 és 95 között Dele csatlakozott Fela legidősebb fia, Femi Kuti Positive Force nevű zenekarához, mellyel több világkörüli turnén és három stúdiólemezen szerepelt. 1995 óta Londonban él és dolgozik. Számos egyéb közreműködés mellett megalapította saját zenekarát, a Dele Sosimi Afrobeat Orchestrát, akikkel a rendszeres stúdiófelvételek és fellépések mellett a londoni Felabration állandó házigazdái.
 
Dele ezúttal nem a saját zenekarát fogja vezetni, a jeles alkalomra ugyanis egy igazi hazai szupergroup áll össze. A Mabon Dawud Republicban olyan hazai zenekarok tagjai egyesítik erejüket a nemes cél érdekében, mint a Qualitons, az Amoeba, a Jü, a SoulClap Budapest, a Makrohang vagy a Manaky. A vendégfellépők névsora folyamatosan bővül. Egy biztos: egy különleges, elsöprő erejű és tánccal teli estének nézünk elébe.

Fotók: http://fela.net/
Közreműködő vendégek:
Dele Sosimi, Sena, Akkezdet Phiai, Slow Village, Saïd Tichiti
 
Közreműködő zenészek:
Szőke Barna, Harangozó Sebestyén – gitár, Hock Ernő – basszusgitár, Zahár Fanni – alt szaxofon, Weisz Gábor, Kováts Gergő – tenor- és bariton szaxofon, Meggyes Ádám – trombita, Csapó Krisztián – harsona, Bognár Szabolcs – billentyűs hangszerek, shekere, Halmos András, Czirják Tamás, Krecsmáry Zsolt, Boros Levente, Szarvas Dávid – dob, ütőhangszerek
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek