e-Néző #07

Tünet Együttes: A tünetegyüttes - film verzió

3000 Ft / kedvezményes jegy: 1500 Ft / családi jegy: 5000 Ft / Támogatói jegy: 10000 Ft
Trafó bérlet érvényes

Nem közvetítünk színházi térben létező előadásokat. Olyan produkciókat mutatunk be, amelyek kifejezetten online médiumra születtek, vagy ott alakulnak újra. Azért és azzal a tudattal készültek, hogy a néző egy képernyő előtt ül. Visszanézni pedig nem lehet, csak akkor történik, amikor van: élő. 

Gyárlátogatás a kulisszák mögé. A független alkotók története mindenkié, aki mára elvesztette viszonyítási pontjait. Egy ország tünetegyüttese.

2019-ben csináltunk nektek egy előadást a független előadó-művészet elmúlt 30 évének történetéről – benne a Tünet Együttes őszinte és személyes szilánkjaival. A rendszerváltástól indultunk és kusza mindennapjainkba érkeztünk. Saját történetünket kínáltuk fel, hogy ezen keresztül a mai Magyarország tünetegyüttesét próbáljuk meg értelmezni és vitára bocsátani.

(2020. március 11-én A tünetegyüttes volt az utolsó előadás a Trafóban, mielőtt bezártak a színházak. Lidérces, világvége érzés volt. A Trafó pincéjében egy kis csapat egy mindenre elszánt közönséggel, valahol a valóságon túl próbálnak párbeszédbe kerülni.)

Most már a COVID-19 is része a történetnek, ezzel együtt írjuk mi is tovább a sztorink, kamerák, operatőrök segítségével. A Tünet Együttes három alapító tagja most újra leszáll a Trafó pincéjébe, hogy felgöngyölítsék múltjukat, felemelkedésüket és bukásaikat, emblematikus pillanatokon keresztül számot adjanak arról, hogy miben hittek, és abból mi maradt, hogy milyen egy független társulatban létezni 16 éve.

Egy dokumentarista performansz dokumentálása egy elhivatott, fiatal dokumentumfilm-rendező szubjektív szemszögén keresztül. Előadó-művészetből média-tartalommá transzformált anyag. Nem stream, hanem interaktív film, azaz új alkotás.

KÍSÉRŐPROGRAM - az stream-premier után!

A független előadó-művészeti szakma elismertsége Magyarországon - beszélgetés A tünetegyüttes apropóján

Meghívott vendég: Rihay-Kovács Zita, a Független Előadó-művészeti Szövetség ügyvezető titkára
Moderátor: Sodró Eliza színésznő, a noÁr mozgalom szóvivője.

Témák:
- A független előadó-művészeti szakma elismertsége Magyarországon
- Értéket képviselnek-e a magyarországi független előadóművészek?
- Mitől működik jól egy szakma? Mitől lesz versenyképes, motivált, mitől érzik a benne szereplők munkájuk értékét? Mitől lesz benne perspektíva?
- Vagy: mitől érezzük, hogy kb. minden tökmindegy?

Mikor? 2021. január 22. 21:50
Hol? A Trafó FB-oldalán IDE kattintva

Rendező: Szabó Réka

Előadók és alkotótársak: Gőz István, Papp Éva, Szabó Réka, Szász Dániel, Valcz Péter

Dokumentumfilm részletek: Kőrösi Máté
Operatőrök: Czakó Máté, Kőrösi Máté
Hang: Lengyel Ákos, Puszta Márk
Fény: Lengyel Ákos
Zene: Csizmás András
Szöveg: Peer Krisztián
Mozgás asszisztens: Fülöp László

Köszönet: Fuchs Lívia, Halász Tamás, Lakos Fanni, Nánay István, Oberfrank Réka, Rihay-Kovács Zita, Szabó György, Szabó István, Szögi Csaba, Újvári Milán, Varga Andrea

Koprodukciós partner: Trafó Kortárs Művészetek Háza
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

"A tünetegyüttes című filmben valószínűleg mindenkinek eljön az a pont, amikor már nem érdekes történeti háttéranyagot hallgat a társulatról, hanem maga is a társulat történetének részévé válik."

"Az élő darab és a mostani között sok minden történt, többek közt Gőz István sikeres szívműtétje: a színpadon akkor még csak készült rá, most már mint megtörtént eseményről számol be. Az élettörténetek ilyen szó szerint húsba vágó színrevitelei, a társulat önvizsgálata, amellyel elhelyezi magát az elmúlt harminc évben olyan, mint egy időkapszula – megismerhető belőle a nagy egész. Ezért is fontos mű."

"A tünetegyüttes azonban egyáltalán nem belterjes emlékidézés, és nem is csak a független színházi alkotók helyzete fölötti siránkozás – hiszen egyik sem passzolna a Tünethez. Jóval tágabb ezúttal is a kontextus: az előadás rólunk szól, a mi közös, nagy kollektív tünetegyüttesünkről. Amin tényleg muszáj röhögnünk."

"Az élő előadásnak eleve része néhány olyan dokumentumfilm-részlet, amely kifejezetten ide készült. Most egy dupla csavart csinálunk. Kőrösi Máté dokumentumfilm rendező, aki az eredeti előadásban bemutatott kis filmeket készítette, egy hangmérnökkel kiegészülve leszáll velünk a Trafó pincéjébe, és dokumentálja ezt a dokumentarista előadást. Ilyen módon a dokumentarista csapat, amely a felvételt készíti, része lesz az online előadásunknak. Nem élő stream lesz tehát, hanem úgy dolgozunk rajta, mint ahogyan egy filmen szokás dolgozni, többször felveszünk jeleneteket, vágjuk az anyagot. Az online előadásnak lesz egy sajátos filmszerű világa, eleve a képernyőre készül."

A minden előadásához új formanyelvet kereső Tünet Együttes ezúttal magáról beszélt A tünetegyüttes című performanszában, amihez csak egyetlen út kínálkozott: az őszinteség.

Pintér Béla után a tizenöt éves Tünet Együttes is kiborul; ami a függetlenek helyzetét illeti: kulturkampf idején, pénztelenül napról napra élve…

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek