Nyitott Műterem #17 - Trapp Dominika

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

 

A sorozat tizenhetedik eseményén, április 8-án Trapp Dominika műtermébe látogatunk el Erőss Nikolett kurátor vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

A sorozat további alkalmai: https://trafo.hu/openstudios

Trapp Dominika (1988) a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékén végzett, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Aktuális kutatása során a Nomád Nemzedék elnevezésű, a 70-es évek elején, a magyarországi táncházmozgalom részeként kibontakozó ifjúsági népművészeti mozgalom örökségével foglalkozik, amelyen belül elsősorban a környezetvédelem és a művészet határterületein mozgó gyakorlatok, illetve alternatív, közösségi életforma-kísérletek képezik érdeklődése tárgyát.  Az említett tevékenységeket és a forrásukat jelentő  paraszti  életformát és tárgykultúrát azoknak a kortárs teoretikus műveknek a fényében vizsgálja, amelyek az ökológiai válság nyomán létrejövő gazdasági és társadalmi összeomlást elkerülhetetlennek vélik, és az ezekkel való szembenézés egyik formájának már meglévő, a status quon kívül megvalósítható közösségi gyakorlatokat tekintik.

Trapp Dominika 2020-as, a Trafó Galériában látható „Ne tegyétek reám…” című egyéni kiállításában a népi kultúra által kijelölt mozgástér határait vizsgálta és feszítette szét. A népzene és a néptánc által közvetített ideálképek, valamint a paraszti kultúra egyszerre diszkurzív, szimbolikus és szomatikusan rögzült elemei mögé nézve a kiállítás az ezekben a mintázatokban megnyilvánuló közösségi normák jelenből történő újraolvasására tett kísérletet. Azt kutatta, hogy korunkban milyen jelentésláncolatokba tud bekapcsolódni a népi kultúra, meddig tágíthatóak határai és ki hogyan próbálja a sajátjává tenni. A kiállítás a népi hagyomány keretének radikális eltérítéseire, kisajátításaira és a közösség által elfogadott normák különböző testekre gyakorolt befolyásaira mutatott rá, és így többrétegű kritikát fogalmazott meg, amely a jelen kríziséből az archaikus felé fordulva keresi a kiutat.

Trapp Dominika egyéni kiállításainak és performanszainak a prágai Karlín Studios, a berlini Collegium Hungaricum és a Zönotéka, a budapesti Trapéz Galéria, a Trafó Galéria és a Labor adtak otthont. 

Művei a litomyšli Galeria Miroslav Kubika, az isztambuli Macar Kültür Merkezi, a berlini Transmediale Vorspiel, a povvera, a Berlin Food Art Week, a Pannonhalmi Főapátság, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, a budapesti Stúdió Galéria, a Labor, az Artpool P60, az Új Budapest Galéria és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum csoportos kiállításain voltak láthatóak.


Trapp Dominika rendszeresen dolgozik együtt más alkotókkal. Dés Mártonnal közösen alapította a Csakoda csoportot, az utóbbi években pedig a Technologie und das Unheimliche hungarofuturista társulás tagjaként, a mozgalom hungarofeminista frakcióját szervezi. Kurátori praxisának részeként valósult meg többek között a Művésznek mentem, idegen lettem című kiállítás a Stúdió Galériában, valamint a Parasztok Atmoszférában projekt a 2017-es OFF-Biennále Budapest záróeseményeként.


Az elmúlt két évben részt vett a New York-i Art in General, a bécsi Erste Stiftung, valamint a prágai FUTURA rezidencia programjain.TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek