Every Ocean Hughes: One Big Bag | Filmvetítés és beszélgetés Czabán Samuval

17:30 - Záró tárlatvezetés az Én tartom kézzel az asztalt a kitört lábak helyett című kiállításon Gadó Flóra kurátorral

18:00 - Every Ocean Hughes: One Big Bag | Filmvetítés

19:00 - Megküzdeni saját halálunkkal – lehetőségek és félelmek | Workshop és beszélgetés Czabán Samuval

 A vetítés nyelve angol, a beszélgetés magyar nyelven zajlik. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


Every Ocean Hughes One Big Bag című 2021-es videójában egy haláldúla felszerelését ismerhetjük meg egy sajátos monológ formájában. A videó során egy mindennapi tárgyakkal – vattakorongokkal, harangokkal, rágcsálnivalókkal, fájdalomcsillapítókkal, ragasztókkal, sminkeszközökkel – teli táska tartalma tárul fel előttünk, amelyeket a haláldúlák munkájuk során alkalmaznak. Az előadó tényszerű elbeszéléssel, pragmatikus jelenléttel és intenzív fizikalitással vezeti be a nézőt a holttestek gondozásának nagyrészt láthatatlan világába, a folyamat gyakorlati, politikai és spirituális aspektusaira is kitérve, hozzájárulva az életvégi gyakorlatokkal és önrendelkezéssel kapcsolatos diskurzushoz.

Hughes kifejezetten queer perspektívából közelít a halál témája felé; olyan új referenciák, szókészlet és esztétika kidolgozásán munkálkodva, amelyekkel újraértelmezhetjük a túléléshez és a halálhoz való viszonyunkat. Az életvégi gyakorlatokkal kapcsolatos rituális, társadalmi és politikai kérdésekre is kitérve Hughes a halálipar egyenlőtlenségeire is rámutat, többek között a temetések anyagi vonzataira, az orvosi ellátásban és a temetkezési gyakorlatban tapasztalható rasszizmusra, valamint a queer közösségeket érintő és a halálban való egyéni cselekvőképességet korlátozó bürokratikus akadályokra is kitérve. Hughes humorral, gyásszal, az ismeretlennel és a igazságosságra való törekvéssel átszőtt filmje arra ösztönöz bennünket, hogy forduljunk egy olyan dolog felé, amelyet minden erőnkkel igyekszünk elkerülni.

Every Ocean Hughes (a.k.a. Emily Roysdon, 1977) képzőművész és író. Legújabb projektjei performanszok, fotóinstallációk, kiadványok, szövegek és videómunkák formájában valósultak meg. Every Ocean Hughes az LTTRqueer feminista folyóirat és kollektíva szerkesztője és társalapítója. Egyéni kiállításai voltak a londoni Studio Voltaire-ben, a stockholmi Moderna Museetben, a Kunsthalle Lissabonban, a bécsi Secessionban, a New York-i PARTICIPANT INC-ben, az Art in General-ban és a Berkeley Art Museumban voltak láthatóak. Műveit többen között a londoni Tate Modern, az amszterdami Stedelijk Múzeum, a Portland Institute of Contemporary Art és a New York-i Kitchen megbízására hozta létre. Munkáival többek között a Los Angeles-i Hammer Museum and Institute of Contemporary Art, a portói Museo Serralves, a berlini KW Institute for Contemporary Art a dél-koreai 11. Gwangju Biennále, a New York-i Museum of Modern Art, a malmöi Moderna Museet, a velencei Future Generation Art Prize, a  Whitney Biennále és a madridi Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía csoportos kiállításain találkozhatott a közönség. Jelenleg Eastonban (USA) és Stockholmban él és dolgozik.


Megküzdeni saját halálunkkal – lehetőségek és félelmek | workshop és beszélgetés Czabán Samuval

Every Ocean Hughes One Big Bag című videóját követően Czabán Samu vezetésével beszélgetünk a film által felvetett témákról.

"Az élet felfogható veszteségek sorozataként. Leválunk anyánk tápláló melléről, kamaszkorunkban leválunk családunkról, szeretünk, majd szakítunk, végül pedig eljön a végső leválás, a leválás önmagunkról és a világról. A saját halálunk gondolata rettenetesen félelmetes. Szorongásunkat a halál elkerülhetetlenségének felismerése és a lét folytatása iránti vágy közötti feszültség szüli. Minden haláleset a saját halálunkra figyelmeztet, ez pedig nagyban hozzájárul az idősek leértékeléséhez és a haldoklók magára hagyásához. Az idősek kirekesztésének egyik kulcsa ugyanis abban keresendő, hogy képtelenek vagyunk megküzdeni saját mulandóságunk tudatával. A kezelhetetlen félelem sokakat megbénít, rossz alkalmazkodásra kényszerít, vagy a téma elnyomására késztet, melynek jelentős következményei lehetnek mind személyes, mind társadalmi szinten. A halál az élet része, és aki egészséges társadalmat szeretne, annak ehhez ki kell alakítania egyfajta tudatos viszonyulást. Ennek első lépcsője, ha a szorongásainkat felszínre hozzuk, kimondjuk. A beszélgetés, az emberi kapcsolatok, az empátiában való találkozás másokkal olyan kis varázslatos csomópontok, amelyekért megéri a pillanatnyi létezés. A halállal való foglalkozás ráadásul, bár rövid távon növeli a halálszorongást, hosszú távon csökkenti azt, így segíthetünk mind környezetünknek, mind saját magunknak azzal, ha nem kerüljük a témát, hanem aktívan foglalkozunk vele. A workshop során halállal kapcsolatos szorongásainkról, illetve a társadalmi igazságosság kérdéseiről beszélgetünk és keresünk közös megoldásokat."

Czabán Samu jogász, viselkedéselemző, az Új Egyenlőség online folyóirat szerkesztője. Régóta foglalkozik a halál témájával és a halálhoz kapcsolódó érzések a pszichére és a társadalomra gyakorolt hatásaival. Az elmúlt években több elemző cikke jelent meg, melyekben többek között a haldoklók magára hagyásának okait, illetve a haláltabu és a halálszorongás civilizációs gyökereit és következményeit tárja fel. Önkéntes a Szent László Hospice Alapítványnál.


Az esemény a Trafó Galéria két, egymáshoz több szálon kapcsolódó kiállítását kiterjesztő Megtartó rendszerek című eseménysorozat (kurátorok: Gadó Flóra és Szalipszki Judit) részeként valósul meg. A sorozat az öngondoskodástól a kollektív gyógyulási folyamatokig ívelően különféle gondoskodási formákhoz kapcsolódó stratégiákkal és megküzdési mechanizmusokkal foglalkozik. A programsorozat nem pusztán reflektál a betegség, a gyógyítás és a gondoskodás területén lezajló, a Covid19-világjárvány óta még aktuálisabb paradigmaváltásra, hanem a válsághelyzetet csillapító lehetséges alternatívák felmutatására is vállalkozik.

További információ: 
Megtartó rendszerek című eseménysorozat

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • naygtermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek