Horányi Attila tárlatvezetése Jiří Thýn A kígyó ölelése című kiállításában

2024. február 9-én (pénteken) 18:30 órától Horányi Attila esztéta, művészettörténész tart tárlatvezetést Jiří Thýn A kígyó ölelése című kiállításában.

Horányi Attila esztéta, művészettörténész 2002-től a MOME oktatója, korábban az Elméleti Intézetben a Designkultúra BA szak, majd a Designelmélet MA szak vezetője volt. 2021 óta az Intézet igazgatója. A művészeti autonómiáról szóló doktori értekezését 2010-ben az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolában védte meg. Tagja az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozatának, 2016 és 2022 között ennek elnöke is volt. Szakmai munkásságának elismeréseként Kállai Ernő műkritikusi ösztöndíjban részesült, Németh Lajos díjat és Opus Mirabile díjat kapott, valamint 2019-ben neki ítélték a Horváth Béla Művészeti Alapítvány műkritikusi díját.

A program ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

* * *

Jiří Thýn: A kígyó ölelése

Látogatható: 2024.01.20 - 02.25.

Jiří Thýn a közép-kelet európai posztkonceptuális fotográfia meghatározó alakja. A fotográfia műfajához kritikusan viszonyuló Thýn az utóbbi években a médium határait feszegető formai és térbeli megoldásokkal kísérletezett, és fokozatosan pontosította jellegzetes művészi nyelvét a lírai konceptualizmus és a nem-narratív fotográfia területein belül. Fotóiba gyakran vegyülnek más műfajokra jellemző elemek, mint például a festészetből átemelt gesztusszerűség és közvetlenség. Miután fontos lépéseket tett az absztrakt fotográfia irányába, valamint foglalkozott a globális modernista művészeti kánon és helyi hangok közötti „lefordíthatatlanság” témájával, az utóbbi időben a valóság megragadásának, illetve megragadhatatlanságának kérdése felé fordult. Bár leggyakrabban olyan formai megoldásokat keres, melyek leválnak a konkrét társadalmi kontextusról és a direkt politikai referenciáktól, Thýn művei mégsem függetleníthetőek kortárs valóságunk érzékelésének tapasztalatától és társadalmi aspektusaitól. Ezek a tényezők még az olyan képeinek is integráns részét képezik, melyek egyértelműen az absztrakcióra összpontosítanak.

Thýn fotói kommentárok mai állapotunkról, vagy – ahogy Jiří Ptáček kurátor Thýn 2015-es kiállítása kapcsán írta – „képek, amik nem történtek meg, habár léteznek.” Jiří Thýn Trafó Galériában rendezett – első magyarországi – önálló kiállításán is ilyen képek láthatóak. A galéria nyugtalanító és magasztos ridegséget árasztó terében csendéletek kapnak helyet, melyek leginkább csapdákhoz hasonlítanak. Olyan csapdákhoz, melyekben a külső megfigyelő nyugodtságával és rezignáltságával nézhetjük végig, ahogy elpusztítjuk saját magunkat és környezetünket, valamint azt, ahogy a lángok után maradt hamuból, műanyag szemétből és erőszakos valóságunk egyéb maradványaiból előbújó fékezhetetlen kígyó mindent behálóz.   (Szalai Borbála)

Jiří Thýn (1977, Prága) a prágai Művészeti, Design és Építészeti Akadémia (UMPRUM) fotográfia és a Képzőművészeti Akadémia (AVU) festő szakán tanult. 2014 és 2018 között a prágai Filmművészeti Egyetem (FAMU) fotográfia szakának oktatója volt, jelenleg a Jan Evangelista Egyetem képzőművészeti szakának fotóstúdióját vezeti Ústí nad Labemben, és tanít a prágai Scholastika Főiskolán.

Egyéni kiállításainak adott otthont többek között a FAIT Galéria, Brno (2023, 2015), a Prágai Városi Galéria (2021), Brno House of Arts (2017, 2011) és a strasbourgi CEAAC (2014). Munkái olyan jelentős intézmények csoportos kiállításain szerepeltek, mint New York-i Cseh Center (2019), a varsói BWA (2018), a zürichi Manifesta 11 (2016), a prágai Galerie Rudolfinum (2011), a Prágai Nemzeti Galéria (2016), a londoni Photographer's Gallery (2016), a New York-i Elizabeth Foundation for the Arts, (2016), a chicagói MoCP - Museum of Contemporary Photography (2010), vagy a Casino Luxembourg, forum d'art contemporain (2010). A hazai közönség a budapesti Q Contemporary (2022), a Fuga - Budapesti Építészeti Központ (2021), a Trafó Galéria (2014) és a Kisterem (2013) csoportos kiállításain találkozhatott műveivel.

A kiállítás támogatói: NKA, Cseh Centrum Budapest, Káli Kövek

további információ a kiállításról

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek