Hangover Reading Club #4 - Let's go with the flow - Hidrofeminizmus

A Trafó Galéria szombat délelőtti olvasóköre olyan friss elméleti megközelítésekkel és kritikai nézőpontokkal foglalkozik, melyek az emberinél tágasabb világokba és a megszilárdultnak hitt rendszereken túlmutató áramlásokba engednek bepillantást. A felkért kurátorok, művészek vagy elméleti szakemberek által vezetett egyes alkalmak — a Trafó Galéria aktuális kiállításaihoz is kapcsolódva — többek között a poszthumán elméletek, az ökofeminizmus, a queer-ökológiák, a hidrofeminizmus, a spekulatív realizmus és az objektum-orientált ontológia mentén kezdeményeznek beszélgetést.

Az olvasókör következő, negyedik alkalma 2020. január 4-én (szombaton) délelőtt 11:30-kor kezdődik majd, melyet Szalipszki Judit, a Nedves hálózatok című kiállítás kurátora vezet majd.

Let's go with the flow - Hidrofeminizmus

A Hangover Reading Club következő alkalma Astrida Neimanis a hidrofeminizmust tárgyaló szövegeire épül. A víz intim és hétköznapi testi folyamatokon keresztül sodor be bennünket globális és planetáris rendszerekbe, és ily módon oldja fel azt az egyre kevésbé fenntartható álláspontot, ami a víz anyagát az embereken, és az emberi tevékenységen kívül álló entitásként, externáliaként, erőforrásként kezeli. A vízzel való kapcsolatunk és a vízfogalmaink felfejtésén keresztül kísérletet tehetünk arra, hogy - talán testi szinten is - megértsük azt a kölcsönös függőségi viszonyt és dinamikát, amiben élünk. A hidrofeminizmus egy olyan elméleti keret, ami a szolidaritás logikáján keresztül értelmezi ezt a viszonyrendszert, ebből adódóan lehetőséget kínál arra, hogy áthangoljuk, felülvizsgáljuk és dekolonializáljuk gondolkodási mintázatainkat, és újfajta, materiális alapú érzékenységgel forduljunk az egyéni és kollektív cselekvés környezeti következményeinek értelmezése felé.

Ahogy Neimanis írja, a vízszennyezés, a testelméletek, a magzati állapot, a katasztrófák, a környezeti kolonializmus, a globális tőke, a táplálkozás, a filozófia, a születés, az eső, az állatok jogai, az evolúciós biológia, a halál, a történetmesélés, a palackozott víz, a multinacionális gyógyszeripari vállalatok, a fulladás és a költészet mind feminista témák, és elválaszthatatlanok egymástól. A vízzel és a vízen keresztül való gondolkodáson keresztül megkísérelhetjük ezeket a rendszereket feltérképezni, megérteni összefonódásaikat és lokalizálni saját, folyamatosan változó helyünket bennük.

Astrida Neimanis a Sydney Egyetem Társadalmi nemi tudományok és Kritikai kultúrakutatás szakán oktat, valamint a Sydney Environment Institute kutatója. 2017-ben jelent meg a Bodies of Water: Posthuman Feminist Phenomenology című kötete. Neimanis elsősorban a poszthumán feminizmusok, a kísérleti írásmódszerek, a természet/kultúra, a víz, az időjárás és a klímaváltozás, a környezeti humántudományok, környezeti igazságosság és antikoloniális szolidaritás, a megtestesülés (embodiment) és a feminista technotudományok területén folytat kutatásokat. Társszerkesztője a Duke University Press kiadásában megjelenő Environmental Humanities folyóiratnak, valamint társalapítója a svédországi Linköping Egyetem Környezeti Humántudományok Intézetének.

A Hangover Reading Club-on megbeszélésre kerülő szövegek vegyesen angol és magyar nyelven olvashatók, a beszélgetések pedig magyarul zajlanak. Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó szövegeket előzetesen emailen elküldjük az érdeklődőknek (a szövegekért, kérjük, a gallery@trafo.hu címre írjanak). A lassan ébredőkre és kora reggeli piaclátogatókra is gondolva az olvasókör 11.30 órakor kezdődik. Az olvasókör egyes alkalmai, bár kapcsolódnak egymáshoz, nem egymásra épülnek, így bármelyik alkalommal lehet csatlakozni.

A sorozat ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Hangover Reading Club korábbi eseményei, valamint az olvasókör jövőbeli témái és időpontjai a következő linken érhetőek el.

Támogató: NKA

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek