Művészet és klímaváltozás

2023. március 24-én (pénteken) 18 órától kerül sor Maja és Reuben Fowkes Art and Climate Change című könyvének bemutatójára a szerzők, valamint Gosztola Kitti, Kaszás Tamás, KissPál Szabolcs, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György közreműködésével a Trafóklubban.

A könyvbemutató és a beszélgetés angol nyelven zajlik majd. Az esemény ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Thames & Hudson World of Art sorozatában megjelent Art and Climate Change című kötet ökológiailag elkötelezett és a klímakrízisre fókuszáló, aktív és cselekvésre ösztönző, az emberiség túlélését veszélyeztető struktúrákat feltáró kortárs művészeti gyakorlatok áttekintésére vállalkozik. Maja és Reuben Fowkes kurátorok öt fejezetben vizsgálják azokat a műalkotásokat, amelyek az antropocénre és annak világunkra gyakorolt pusztító hatásaira reagálnak; a folytonos kihalás által megtizedelődő természet és a kizsákmányolás által pusztasággá vált tájaktól kezdve az éghajlatváltozás egyenlőtlensége által leginkább sújtott marginalizált közösségek művészetéig. A dekolonialista jóvátétel és a kimerült tájak ökológiai szempontú helyreállítása, valamint ezek metszéspontjait kutatva a művészek az éghajlati válság kezelésére irányuló és arra reflektáló praxisa elsősorban aktivista gyakorlatokból, ökológiai elméletekből, tudományos megközelítésekből és őslakos tapasztalatokból  épül fel.

A könyvbemutató első felében a szerzők bemutatják a művészet és az éghajlatváltozás közötti összefüggéseket vizsgáló, planetáris megközelítésből kiinduló elméleteiket, melyet a könyvben szereplő néhány alkotó prezentációja és egy beszélgetés követ.

A kötet a MúzeumShop jóvoltából a helyszínen megvásárolható lesz.

-

Maja és Reuben Fowkes a Translocal Institute for Contemporary Art alapítói és a University College London Institute of Advanced Studies intézetében működő Posztszocialista Művészeti Központ (PACT) vezetői. Az Art and Climate Change (Thames & Hudson, 2022), a Central and Eastern European Art Since 1950 (Thames & Hudson, 2020) és Németh Ilona: Eastern Sugar (Sternberg Press, 2021) című könyveinek szerzői és szerkesztői. Legutóbbi kurátori projektjeik közé tartozik a Colliding Epistemes című kiállítás a brüsszeli Bozarban (2022) és a Potential Agrarianisms című kiállítás a pozsonyi Kunsthalle-ban (2021). A szocialista antropocén a vizuális művészetekben (2022-27) című kutatási projektjüket az Európai Kutatási Tanács / UK Research and Innovation ösztöndíj támogatja.

www.translocal.org
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek