GY.I.K.

Amit mindig is tudni akartál, és már meg is kérdezted a Trafóról

Miért mindig akkora a sor a kabátoknál? Miért nem nagyobb a pult? És hol a Trafó tetejéről az úszómedence? Összeszedtük a válaszokat a leggyakrabban feltett kérdéseitekre.
 
Hiába tekerek oda időben, valahogy elbeszélgetem kint az időt. Vagy elkésem. Vagy a haverom késik. Vagy a haverom haverja, aki utolsó pillanatban ugrott be. A lényeg, hogy mire beérünk, ott már sosincs hely, ahol le szeretnénk ülni.
Miért nincs inkább helyre szóló jegy?
 
A Trafó befogadó színház, a nálunk futó sokféle előadás pedig sokféle el- és berendezést kíván. A nézőterünk dinamikusan változik, akár még az előadás napján is bekerülhetnek plusz sorok. Fix székekkel nem tudnánk ilyen lazán és szabadon változtatni. Lehet, hogy pénteken táncosok lógnak a plafonról, de szombaton már koncerten játszik táncoló közönségnek egy zenekar.
 
Sokszor találkozunk tömeggel a Trafóban. Beszorulunk a pénztár és a lépcső közé, vagy egymás könyökében állunk a pultnál. Télen az is nagyon kellemetlen, ha kiszorulunk a ház elé.
Ha hamarabb be lehetne ülni, nem lenne ilyen torlódás, nem?
 
Ez a kérdés szintén a Trafó befogadó természetéhez tartozik. Hetente 7-8 előadásunk is van, ezért a művészeknek kevés lehetőségük adódik a trafós terekben próbálni, minden pillanatot kihasználnak. Valószínűleg mikor te még az előadás előtti bambidat iszod, ők még az utolsó simításokat végzik, különösen premier esetén. A kortárs előadások ritkán használnak előfüggönyt, mikor beléptek, mindennek készen kell állnia. Gyakran az előadók is a térben, különböző pozíciókban, gyakran kényelmetlen helyzetekben várják a kezdést.

Nagyon szerettem volna megnézni egy előadást, de kábé azonnal elfogytak a jegyek. Dumáltam pár ismerősömmel, és kiderült, őket is érdekelte volna.
Mire észbe kaptunk, hogy akkor időben megvesszük a jegyet, többször már nem is ment az a darab az évadban. Miért?
 
Ha külföldi előadóról van szó, turnéállomás vagyunk. A magyarok esetében pedig szeretnénk minél több társulatnak lehetőséget adni, nem repertoárszínházként működünk. Egyes előadásokat különösen nehéz leegyeztetni: a független színészek nemcsak egy társulatnál szerepelnek, hanem több produkcióban is színpadra lépnek. Nem mindig találunk olyan időpontot, amikor az összes általatok keresett előadó ráér. Sok a tényleg vissza nem térő este, érdemes rajtunk tartanotok a szemeteket.
 
A múltkori koncerten két szett között kiálltuk a hosszú sort a sörért, de aztán az üveg miatt nem engedtek vissza a terembe. Ez nem volt túl jó.
 
A terembe nem engedhetünk be üveget – mindenki biztonsága érdekében. Ezzel rátok, a művészekre és a stábra is vigyázunk. Ha egy koncerten itallal mennél vissza, és véletlenül üvegben kaptad, kérj műanyagpoharat.
 
Tudom, hogy nem elegáns késni, de miért nem ülhetünk be ilyenkor a lépcsőre? Tényleg, miért nem lehet lépcsőjegyet venni, ha teltházas előadásra érünk oda?
 
A nézőtér bejárata közvetlenül a színpad előterére nyílik, és van olyan előadás, amelynek nem tesz jót sem a beáramló fény, sem a belépés keltette zaj. Egy újcirkuszi produkcióban a koncentráló untermant például erősen megzavarhatja egy ajtónyitás, de a többi néző is nehezebben merül el egy intimebb előadásban, ha közben bejöttök.
A lépcsőt szabadon kell hagynunk, ez a menekülési útvonal tűz esetén. Ha láttok valakit a lépcsőn, az általában a stáb tagja, passzal a nyakában. Ha baj történne, mi terelünk ki benneteket.
 
Érdekelne több koncert. Szélesebb körnek érdekes zenére, akár jazzre, világzenére is gondolok, vagy aktívabb klubéletre.
 
A Trafó fő profilja a kortárs színház és a tánc, ezért csak limitált számú koncertet tudunk szervezni, és ezen a vonalon is inkább a progresszív zenéket keressük. A decemberi ellazulásban szoktunk könnyebben befogadható zenével is jelentkezni.

 Nem tudom hol lerakni a kocsit.
 
Ha az utolsó pillanatban futtok be, a Liliom utcai parkolóházat tudjuk javasolni, trafós voucherrel (kérjétek a jegypénztárban!), de érdemes korábban érkezni, 5-10 percnyire kedvezőbb árfekvésű parkolókat is találtok, és marad időtök a Trafó Galéria ingyen látogatható kiállítására, meg egy italra és sütire a Trafik kávézóban.
 
Ha van még kérdésetek, bombázzatok!
Kérdezzetek facebookon, instagramon, keressetek minket on- és offline.

  Szöveg: Balkányi Nóra
  Illusztrációk: Szabó Zsófi
  Frissítve: 2024.03.28-án

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek