Bodor Emese: Keleti nyitás

Bodor Emese: Keleti nyitás

Utcamesék alkotópályázatunk díjazott alkotása
Egy adott pillanatig mind a saját történetünk írjuk. Aztán egy vakító, kristálytiszta ponton valaki erősebb kiveri belőlünk a szerzői jogokat, és átveszi az irányítást. Bármit is jelent ez.
A Kelet-Nyugat háború harmadik évében Kukoricza Jancsi egy megtermett patkánytetemet préselt át a Keleti pályaudvart elbarikádozó fémlapok között. Diszkrét bordaropogással ő maga is követte a zsákmányt, majd vállára csapva a rászáradt vértől barna szőrcsimbókot, megindult a tizenegyes vágány felé. 

A forgalomból kivont, betört ablakú szerelvényekben kivétel nélkül égett a fény. Egy nyitva maradt ajtón hangos nevetés és kiáltozás hallatszott ki: a katonák összegyűlve kanasztáztak. Szólni kell a Vezérnek a csempészáruról, gondolta Jancsi. Francia kártyát csak a Nyugatisoktól lehetett szerezni.

A tizenegyes vágány két rozsdás sínpárja között nagy füsttel tűz ropogott, fölötte egy fémhulladékból összetákolt bográcsállvánnyal. Szilveszter bicskával krumplit vágott az ölében tartott tálba, a Vezér egy újságpapírra rajzolt haditérkép fölé hajolt. Csak akkor néztek fel, amikor Jancsi nagy puffanással a földre dobta a patkánytetemet. 
- Macska nem volt? – kérdezte a Vezér. 
- Csak egy, de már sarokba szorította egy csapat civil. Nem volt kedvem gyerekeket verni. 
A Vezér fitymálóan elfintorodott, és elővett a zsebéből egy csomag szotyit. Ropogva tört a foga alatt a héj, mint a bevert koponyacsont. A seregben senki nem tudta, honnan szerzi. Ez is része volt a Vezér misztikumának. A tizenhat éves lány, két szoros varkocsba font hajával és törött szemüvegével, maga volt a háború: kemény és hajlíthatatlan, mint egy betonfal. Még a nyugati front vezetője is félt tőle. 
- Csinálhatnánk belőlük újoncokat. Éhesek. Az jó motiváció – jegyezte meg Szilveszter.
- A macskákból? – kérdezte zavartan Jancsi. 
- Persze, a macskákból. A civilekből, te idióta. Egy-két év és kamaszok lesznek. Magyarul katonák. Kell az utánpótlás. 

Jancsi vállat vont. Leült egy korhadt talpfára és elkezdte megnyúzni a patkányt. A holnapi akciónak nem vághatnak neki éhesen. A Madách-terv pontos volt és világos: ki kell füstölni a Nyugat partizánjait a színházból. Még sosem foglaltak el épületet ilyen mélyen a Keleti-territóriumban. Kezdtek felbátorodni. És a Kelet nem ad át egyetlen négyzetméternyi vadászterületet sem. 
A franciakártya-ügy csak másnap jutott Jancsi eszébe, mikor már egy szögesdróttal körbetekert baseballütővel állt a művészbejáró falához lapulva. Elfojtott egy káromkodást, és berúgta a kétszárnyú faajtót. A lépcsőház persze kongott az ürességtől. Jancsi volt a legjobb vadász az ezredben; a Vezér tudta, ha őt elveszíti, akkor a friss húst is. Így hát kínosan ügyelt rá, hogy minden akcióban a legveszélytelenebb szerepet kapja. 

Amikor megbizonyosodott róla, hogy az épületrész tényleg üres, Jancsi a falnak támasztotta a fegyverét, és elővette a hártyapapírra nyomtatott Újszövetséget. A könyvecske szánalmasan sovány volt: mindig ebből tépett ki egy lapot, ha cigit tekert. Na nem dohányból, azt évek óta nem szagolt, de a zsálya és levendula úgy nőttek az aszfalt réseiben, mint a gyom. Épp a tenyerébe rázta a kiszárított leveleket, amikor valaki kisöpörte a lába alól a talajt. 

Jancsi orra hatalmasat reccsent egy márvány lépcsőfokon, homályosan érzékelte, hogy dől belőle a vér. A fegyvere után kapott, de támadója arrébb rúgta az ütőt, majd teljes testsúlyával Jancsi hátára nehezedett. Fémdamil hidegét érezte a torkán. Ez Isten büntetése a Bibliáért, gondolta Jancsi, aztán eszébe jutott, milyen képet fog vágni a Vezér, amikor rájön, hogy nincs több hús. Rekedten felnevetett. A nyakán egy másodpercre lazult a szorítás. 
- Most mit nevetsz? – kérdezte a támadó. Lányhang, pattogó és kemény, mint a Vezéré.
- Semmit. Csak vicces így meghalni. Minden olyan befejezetlen. 
Rövid csönd. A lány egy percre kiszedte a térdét Jancsi veséjéből. 
- Ha elengedlek, megbicskázol? 
Máskor Jancsi szemrebbenés nélkül hazudott volna, de a kése ezúttal ott hevert a tizenegyes vágány sínpárja között. 
- Nem – felelte őszintén. 
A nyomás a gerincén megszűnt. Jancsi nehézkesen feltápászkodott, a vérzés ellen összecsípve az orrnyergét. A mellette guggoló lánynak rövidre nyírt, szőke haja volt, bal kezét figyelmeztetően Jancsi fegyverén nyugtatta. 
- Basszameg – káromkodott Jancsi, amikor meglátta a szétszóródott levendulát.
- Bocs – vont vállat a lány. Fél kézzel a kabátzsebébe nyúlt, és kihúzott onnan egy csomag piros Marlboro-t. – Kérsz egyet? 
Jancsi mohón kapott a doboz után, úgy forgatta az ujjai között, mint egy relikviát. Valódi volt. Reszketett a keze, amikor meggyújtott egy szálat. A dohányfüst karcolta a torkát, köhögnie kellett a szokatlan erősségtől. A lány mosoly nélkül nézte. 
- Honnan? – préselte ki magából Jancsi két köhögőroham között. 
- Néha belógok a kiürült lakásokba. Meglepődnél, mennyi mindent adhat egy halott. 
Az orrvérzés elállt. Jancsi átrakta a cigarettát a véres kezébe, a relatíve tisztát pedig kinyújtotta a lány felé. 
- Kukoricza Jancsi vagyok. 
A lány elfogadta a gesztust. 
- Én Ilus. Csak Ilus. 
Jancsi élete abban a percben megállt. Kikristályosodott. Aztán egy lélegzetvétellel később tovább folyt egy puha, idegen, dohányszagú kézben. Bármit is jelent ez. 

Gimesi Dóra gondolatai a mű kapcsán: 
Ez a posztapokaliptikus János vitéz-fantázia akár egy hosszabb elbeszélés vagy kisregény alapja is lehetne. Vagy Netflix-sorozat. Vagy videojáték! Vagy ez mind, ebben a sorrendben. Bármilyen műfajban örömmel olvasnám/nézném tovább Kelet és Nyugat éhes, intertextuális humorral ábrázolt kamaszainak kalandjait a leharcolt Budapesten. Atmoszférateremtésből, világ- és karakterépítésből csillagos ötös. Nekem ez a személyes kedvencem. 

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h, vasárnap és hétfőn zárva.
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Nagytermi előadásnapokon: 16-22h.
  • Nyitva: szerda-szombat: 16h-19h. Vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőnként és keddenként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek