Szabad dokumentumtár - Trafó Archívum prezentáció

Szabad dokumentumtár - Trafó Archívum prezentáció

Böngéssz a Trafó új digitális archívumában október 13-tól a Nagyterem előtt felállított interaktív sarokban.

Mi történt itt az elmúlt évtizedekben? Hány táncelőadás érkezett a Távol-Keletről? Milyen arculati tervek születtek és hogyan alakult át a Trafó logó? Kik készítettek politikus hangvételű színházi előadást a magyar függetlenek közül? Milyen műfajt foglalkoztatott leginkább az identitás kérdése? Kiknek rendezett önálló kiállítást a  Trafó Galéria? Hogy nézett ki a Trafó épülete az intézmény megnyitása előtt? Hogyan alakult át a hazai kortárs művészet közege az igazgatókkal készült interjúk alapján?

A Trafó több ezer archív dokumentumból álló virtuális gyűjteményein keresztül, valós térben hívjuk elő a Ház szellemét. 


Trafó Archívum prezentáció (Trafó Klub, kb. 40-50 perc)

A Trafó új digitális archívumát a stáb közös prezentációjában mutatjuk be. Az eseményen lehetőség lesz kérdéseket feltenni, tesztelni az új felületet, és közösen megvitatni a projekt jelenét és jövőjét.

A Trafó Archívum a Trafó Kortárs Művészetek Házának új virtuális felülete, amely nyilvános hozzáférést biztosít az intézmény dokumentációs gyűjteményeihez. Az eddig csak belső használatra elérhető anyag közkinccsé tétele a Trafó szellemi és kulturális örökségének és tudásának demokratizálását szolgálja. 

A Trafó Archívum nem a lezárás, hanem a felfrissülés terepe, ahol a múlt feldolgozása és a jövő alakítása azonos hangsúlyt kap. Az intézmény történeti forrásainak átlátható rendszerezése az önreflexió lehetőségét alapozza meg. 

Internetes felületén, valamint együttműködéseken, programokon és konzultációs lehetőségen keresztül, az Archívum új csatornát nyit a Trafó jelenlegi közege, és a tanulmányaikat folytató fiatal szakmabeliek irányába is. Fejlesztése a felhasználók kölcsönös vélemény- és tudásmegosztásán alapul, ennek érdekében folyamatos és – szakmai és generációs szempontból is – széleskörű konzultációt kezdeményez. 

A Trafó Archívum felületét jelentő weboldalon az intézmény saját dokumentumai és külső dokumentumok vannak csoportosítva. A gyűjtemények a programokkal, az épülettel és a szervezettel kapcsolatos írásos és képes anyagokat tartalmaznak. Felépítésük az egyszerű mapparendszerek logikáját követi. Minden tétel saját adatlappal rendelkezik, ahol az alapadatok mellett bővebb információk jelennek meg, valamint az Archívum olyan tételei, amelyek másik gyűjteménybe tartoznak, de szorosan kapcsolódnak a lehívott tartalomhoz. A kapcsolódó tartalmak kattinthatók, és saját gyűjteményükbe, az Archívum további részlegeire vezetnek. Ezáltal egy hálózat jön létre, amelynek csomópontjaiban, az adatlapokon, mindig új útvonalak nyílnak a felhasználó számára, így a gyűjtemények átjárhatók, és az egyes dokumentumok mindig kontextusban jelennek meg. 

A felület célzott keresésre és céltalan böngészésre is alkalmas. A dinamikus szűrőrendszerben a keresés mindig minden létező adat alapján lehetséges, és minden kritérium szabadon kombinálható.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek