Fuzzy Earth: Fermentált jövők

Fuzzy Earth: Fermentált jövők

A Trafó 25 ünnepség részeként kiürítjük a kamrát!
A Fuzzy Earth: Gedeon Tekla és Sebastian Gschanes installációja együttműködésben Illés Zsófia Szonjával, Guba Sándorral és a szabadonbalatonnal

A Fermentált jövők éléskamra-installáció a látogatók és az élelmiszertermelés helyszínei között teremt kapcsolatot, és különféle tudások, narratívák és ételek megosztásán keresztül világít rá sürgető ökológiai kihívásokra. Az éléskamra a gondoskodás tere; ráirányítja figyelmünket a szezonális változásokra és a helyi ökológiákra; alternatívát kínál a globalizált, pazarló fogyasztási szokásokkal szemben; személyes emlékeket és odaadással készített finomságokat őriz, amelyeket a jelen közösségei készítenek a jövő számára. Magyarul az éléskamra egy olyan sajátos élelemtár, amely szezonálisan hozzáférhető árukat konzervál és különleges falatokkal szolgál ünnepi alkalmainkra, míg az angolban a “pantry” szónak további jelentése van: a “pantry” a vendégek szórakoztatásának színtere és az erőforrások közösségi megosztására szolgáló élelmiszerbank is egyben.

A Trafó 25 ünnepség részeként kiürítjük a kamrát! A földből falatozunk, a jövőbe tekintünk, és egy új közösségiséget kínálunk fel. A Fermentált jövők a művészek vezetésével zajló három kóstolóeseménye arra ösztönzi a látogatókat, hogy felfedezzék, megkóstolják és újraértelmezzék a vidéki magyar tájat.

A program regisztrációköteles (max. 15 fő/alkalom), melyre a pénztárban és a jegypenztar@trafo.hu címen van lehetőség.

Illés Zsófia Szonja és Guba Sándor: Csíkos káposzta: Ártéri élőhelyrehabilitáció egytál
17:00 - 17:30 Első kóstoló session 15 fő számára
17:30 - 18:00 Második kóstoló session 15 fő számára

Kevesen ismerik az egykor hagyományos magyar farsangi és böjti halételt, a “csíkos káposztát”, mert az alapanyagául szolgáló réti csík hal a folyószabályozással, a mocsarak és lápok lecsapolásával mára védett fajjá vált. A csík hal történetén keresztül tárjuk fel az ártéri és lápi élőhelyvesztés folyamatait és okait, valamint beszélgetést kezdeményezünk az ártéri vízmegtartás fontosságáról. A performatív kóstoló keretében a csíkos káposztának egy kortárs átiratával találkozhatnak a résztvevők.
(Az étel nem vegán/vegetáriánus: hal- és hússzármazékokat tartalmaz.)

Illés Zsófia Szonja multidiszciplináris alkotó és kutató az ökológiai design, tájhasználat és szociálisan/ökológiailag elkötelezett képzőművészet területein. A Glasgow School of Art-ban szerzett mesterdiplomát, majd 2019-2020 között részt vett a Center of Contemporary Art (CCI:Glasgow) “társadalmilag elkötelezett képzőművészeti” rezidenciaprogramjában. Jelenleg a kőszegi iASK Környezeti Kutatócsoport kutatója és a MOME doktorandusz (‘More-than-human Placemaking’ kutatási témával). Aktuális munkáiban a vizes élőhelyekkel kapcsolatos hagyományos ökológiai tudás bevonásával és ehhez fejlesztett érzékszervi módszerekkel foglalkozik.

Guba Sándor a GUBAHÁMORI társalapítója, jelenleg a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) DLA hallgatója. Praxisa a természeti és a nem természeti környezet új kapcsolati lehetőségeit vizsgálja táji, városi és építészeti léptékben. Munkáik jellemzően transzdiszciplináris együttműködésekben készülnek. A 2021-es Velencei Építészeti Biennálé részeként a lengyel pavilonban állították ki Sacred Species projektjüket.

Szabadonbalaton (Berecz Diána - Bozzai Dániel): Még egy bőrt!
18:00 - 18:20 Első kóstoló session 15 fő számára
18:20 - 18:40 Második kóstoló session 15 fő számára   
18:40 - 19:00 Harmadik kóstoló session 15 fő számára

A szabadonbalaton Még egy bőrt! című munkája a Balaton-felvidék gyorsan változó tájaival szembesíti a látogatókat, megkérdőjelezve a természet számszerűsítésére, kategorizálására, rendszerezésére és mérésére törekvő kortárs várostervezési megközelítéseket. A rekreációs és luxuscélú földhasználat gyakran mezőgazdasági tevékenységek és jogcímek mögé rejtőzik. A projekt egy ilyen példát emel ki és tálal fel ízlelésre: a rohamosan terjedő medencéket.

A szabadonbalaton egy ökológiai-művészeti kezdeményezés, valamint művészek és tudósok ágazatközi együttműködése, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Balaton ökológiai szükségleteire és kockázataira. A szabadonbalaton csapata úgy véli, hogy a lakosoknak és a turistáknak alkalmazkodniuk kell a tóhoz, ahelyett, hogy mesterségesen igazítanák a tavat a vélt emberi igényekhez. Konceptuális ételekre és italokra összpontosító eseményeket szerveznek, melyek célja összetett ökológiai kérdések érzékszervi megértésének elősegítése.

Fuzzy Earth: Falatozás a földkéregből
19:00 - 19:20 Első kóstoló session 15 fő számára
19:20 - 19:40 Második kóstoló session 15 fő számára   
19:40 - 20:00 Harmadik kóstoló session 15 fő számára

A Fuzzy Earth egy sivatagi szikla útját követte végig származási helyétől, a Szahara dűnéi alól, konténerhajók gyomrán át és az óceánon keresztül. A szikla időközben beszivárgott a talajba, egyszerre táplálva és mérgezve azt. A szikla útja egy laboratóriumban ért véget, ízét pedig a termékenység ízeként őrzik.

A Fuzzy Earth Gedeon Tekla és Gschanes Sebastian közös kutatásalapú kreatív praxisa. Az építészet, design, művészet, mezőgazdaság, kertészet és technológia határterületén mozognak, miközben az általuk használt médiumok ezeken a kategóriákon is túlmutatnak. Olyan tereket, tárgyakat és eseményeket hoznak létre, amelyek a természettel és a technológiával való kapcsolatunkat vizsgálják. A Fuzzy Earth alternatív világokat épít és feltárja a fajok közötti összefonódások láthatatlan rétegeit az éghajlati válságok korában, hogy egy befogadóbb és ellenállóbb jövőt inspiráljon.

Trafó Kabin

Az installáció megtekinthető október 13-án 17h-20h között, október 14-én 16h-19h között, október 15-én pedig 19h-20h között.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Jegypénztárunk augusztus 22-ig zárva tart.:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h - előadás vége + 30 perc, max. 22h
  • stúdió-, kabin- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • A Trafó Galéria 2024 szeptemberéig nyári szünet miatt zárva tart.
  • -
  • -
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek