RSVP 05. / Kulturális harcok és a kilépés mint kritikai tett

RSVP 05. / Kulturális harcok és a kilépés mint kritikai tett

2014.04.24, 19:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza - Kontra Klub
 

Az elmúlt évek biennáléit (Isztambul, Sydney, Bukarest) illetve a szentpétervári Manifestát övező események egyaránt olyan irányok erősödését jelzik, melyek az effajta rendezvények erkölcsi, politikai és gazdasági funkcióit kérdőjelezik meg. Ezek a kritikai hangok, egy olyan egyre növekvő nemzetközi mozgalmat körvonalaznak, amely a művészet területeinek a gazdaság, a nagyvállalati tőke és az elnyomó politika logikája mentén történő újraszervezése ellen lépnek fel. Azok a kérdések, amelyek a művészek, kurátorok, írók és aktivisták ilyen ideiglenes összefogásai során merülnek fel, láthatóan túlmutatnak az egyes művészeti tevékenységeken és művészeti intézményeken. Másként fogalmazva, az intézménykritika öröksége és problémái egy olyan tágabb kérdésfelvetésnek képezik részét, mely a művészet fogalmával, a politikai tudatossággal, a társadalmi, politikai és gazdasági igazságosságért folytatott harccal és az aktivizmussal foglalkozik. Vlad Morariu előadása során a szóban forgó eseményeken való részvétel visszautasításának kézzel fogható és jelképes szerepeit vizsgálja. Felveti a kérdést, hogy az efféle visszautasítás vagy kilépés milyen legitimizációra vonatkozó reakciókat idéz elő? Miben rejlik ezek ereje és mik a korlátaik? Létezik-e az a rendszeren kívüli tartomány, ahova ilyenkor ki lehet lépni, és ha igen, ott milyen eszközök állnak rendelkezésre ennek konceptualizálására.
Vlad Morariu előadásában emellett bemutatja majd a vessel kurátori kollektíva frissen megjelent Giant Step. Reflections and Essays on Instituational Critique című esszégyűjteményét is, mely a nyugati világ perifériáira koncentrálva az intézménykritika örökségének jelentőségét és kisajátításának lehetséges formáit vizsgálja.
 
Vlad Morariu (1983) Londonban élő román elméleti szakember, kurátor és kritikus. Filozófiát tanult, jelenleg doktori tanulmányait végzi a Loughborough Egyetem művészeti szakán Intézménykritika. Állapotok és lehetőségek filozófiai kutatása címmel. Írásait és interjúit többek közt olyan kiadványokban publikálták, mint az Atlas of Transformation (JRP-Ringier, 2010); és Crisis, Rupture and Anxiety (Cambridge Scholars Publishing, 2012). 2007 óta rendszeresen együttműködik az Idea Art + Society című folyóirattal és 2012 óta az ArtLeaks-szel.

Támogató: NKA
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek