Tóth Kinga

ÍRMAG/OFFSPRING - művészeti albumbemutató performansz

     
Jegyár: 1000 Ft
Trafó bérlet érvényes

Program:
19:00-19:30 Kötetbemutató hangperformansz: Kinga Toth + Silvia Rosani
18:30-19:15 Kerekasztal: Klímatudatosság és művészet
Résztvevők: Hindi Monika (a YAMA ART alapítója), Szabó Viktória és Anna Kudron (PINKPONILO), Závada Péter (Művészek a klímatudatosságért) + Timea Balogh (a kötet angol fordítója), Sophia Matteikat (a német kötet lektora), Silvia Rosani (zeneszerző), Tóth Kinga és a közönség

Az Írmagban különböző civilizációk és kultúrák ős- és eredettörténetei jelennek meg: üres istenségek és szokások, tradíciók és rituálék, de mindenek felett a természet mint örök és újrafejlődő, elpusztíthatatlan ismerős és idegen. A performansz központi témája az antropocén idő utáni ember és a természet viszonya, amikor az ember, vagy a fennmaradt teremtmény megtanulja újra felismerni, újra megismerni a világot, tevékenységének és rombolásának eredményét.

A természet meggyógyul és megváltozik, a még emberi életformák feltérképezik új életterüket, és megpróbálnak kapcsolatot létesíteni vele. A nyelv, a régi szabályok nem érvényesek többé, ahogyan a törvények és szokások sem, ezért újra kell fogalmazni, újra kell tanulni őket. Milyen nyelv fogja a természetet és az embert újra összekötni? Hogyan tanulják ezek az elveszett teremtmények, hibridek a természeti és gazdasági katasztrófa után a megértést? Vajon ez egy reménytelen kísérlet? Vajon belátja az ember a saját haszontalanságát és képes lesz együttműködni a megváltozott természettel? Találkoznak-e ezek a különböző „idegenségek” egymással? Lehetséges-e ez, és milyen eszközökkel?

Tóth Kinga és Silvia Rosani közös hangperformanszukban ezekre a kérdésekre keresik a választ, különböző anyagok, nyelvek megszólaltatásával és párbeszédbe hozásával.

A művészeti album az eseményen megvásárolható. A német nyelvű verseskötet grafikákkal (Maislieder, Thanhäuser Kiadó, Ausztria) szintén korlátozott példányszámban elérhető.

Tóth Kinga és Kaspar Mattmann az albumhoz kapcsolódó munkáiból másnap kiállítás nyílik a 1111 Galériában, amelyet Parti Nagy Lajos nyit meg.

Tóth Kinga költő, író, intermediális alkotó, performer és fordító. A magyar mellett német és angol nyelven is alkot, írásait performanszokkal mutatja be. 2019-ben Graz város írója volt, jelenleg pedig a zugi íróház vendége Svájcban. 2017-ben Holdvilágképűek c. munkájáért Hazai Attila- és Margó-különdíjat kapott, 2017-ben részt vett az Iowa Writer Program-on, 2019/2020-ban pedig német nyelvű művészeti munkásságáért Hugo Ball-díjban részesült. www.kingatoth.com 

Silvia Rosani Olaszországban és a Mozarteum Egyetemen végzett zeneszerzési tanulmányokat, Phd-fokozatát a londoni Goldsmith Egyetemen szerezte, ahol jelenleg is dolgozik. Legfontosabb ösztöndíjai és fellépései: Akademie Schloss Solitude (Stuttgart, Germany), Le Vivier (Montreal, Canada), In Vitro Residency (Matera, Olaszország), Centre for Human-Computer Interaction in Salzburg (Ausztria). 2021-ben  az EMAP/EMARE program keretein belül a litván Center for New Media Culture alkotója lesz. https://silviarosani.webs.com/


TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • hétköznapokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek