Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjak átadása

2021. márciusában a független magyar előadó-művészek elismerésére alapított két szakmai díjról döntöttek a kuratóriumok, a járványügyi helyzetre és a 2020-as csonka színházi évadra való tekintettel rendhagyó módon. Idén csak különdíjakat ítéltek oda: a kortárstánc alkotókat elismerő Lábán Rudolf-díj esetében Angelus Iván és Lőrinc Katalin táncművészeket tüntetik ki pedagógiai munkásságukért, a színházi teljesítményeket méltató Halász Péter-díjnál pedig a freeSZFE-akciósorozatot.

Ha előadásokat nem is díjaztak ebben az évben, fontosnak tartották, hogy a különdíjak odaítélésével felhívják a figyelmet az egy-egy naptári éven jóval túlmutató és a hazai kortárstánc területén kimagasló szakmai tevékenységekre. "Ezért a Lábán-kuratórium idén is döntött a különdíjról, melyet ezúttal két olyan pedagógusnak ad át – Angelus Ivánnak és Lőrinc Katalinnak –, akik a maguk területén a legtöbbet tették azért, hogy Magyarországon meghonosodhasson és kibontakozhasson a kortárstánc szemlélete, szellemisége és gyakorlata." 
A Lábán-kuratórium tagjai 2021-ben:
Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus,
Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró,
Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus,
Komjáthy Zsuzsanna tánckritikus,
Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő,
Rényi András esztéta, Százados László művészettörténész,
Török Ákos tánc- és színikritikus, szerkesztő.

"Ugyanakkor azt gondoljuk, nem mehetünk el szó nélkül azon fejlemények mellett, melyek talán még a koronavírusnál is súlyosabb csapást mértek a magyar színházi szakma már eleve legyengült immunrendszerére. Ezért különdíjjal szeretnénk elismerni azt az akciósorozatot, amelyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közössége 2020. szeptember 1-jén indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében. Ezek az alkotás hagyományos hierarchiáit kritikusan felülvizsgáló, a színjátszás szokványos színtereiről kilépő, sokak számára az aktív részvétel lehetőségét felkínáló performanszok Magyarországon ritkán látott módon gondolták újra a színház társadalmi funkcióját, miközben egyszersmind ékes bizonyítékául szolgáltak a hallgatók mesterségbeli tudásának és kiváló együttműködési készségének. S nem utolsó sorban hitet adtak a jövőre nézvést, hogy egyszer ilyen is lehet majd a színház” – indokolta döntését a szakmai grémium.
A Halász Péter-díj kuratóriumának tagjai 2021-ben:
Darida Veronika esztéta,
Herczog Noémi kritikus, szerkesztő,
Imre Zoltán színháztörténész,
Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész,
Rádai Andrea kritikus, szerkesztő,
Varga Anikó kritikus, szerkesztő.

A díjak átadására Arno Schuitemaker: If You Could See Me Now című előadása után, a a Régi Kávézóban kerül sor.

A díjazottakról bővebben a Trafó blogján lehet olvasni.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek