Halász Péter-díj

Halász Péter-díj

A magyar színház kísérletező, műfaji határokat átlépő hagyományát erősítendő, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a SZÍNHÁZ folyóirat 2018-ban Halász Péter-díjat alapított. A díjjal azokat az előző naptári évben bemutatott előadóművészeti kezdeményezéseket szeretnénk elismerni, amelyek alkotói igyekeznek tágítani a színházcsinálás kereteit, s nem tekintik megváltoztathatatlan, kőbe vésett szabálynak azt, amit általában a színház fogalma alatt értünk. A kortárs tánc Lábán-díja mellé társított elismerés célja, hogy a színházi színtéren is felkutassa és ismertté tegye azokat a hibrid, performatív kezdeményezéseket, amelyek a színházat elsősorban a nézők és a játékosok között kibontakozó, de csak bizonyos mértékig tervezhető és uralható szituációnak tekintik.

Az alapítók által felkért kuratórium tehát nem a kimunkált, nem a rendezett, nem a jólfésült, nem a tökéletes, nem a letisztult, nem a „vitán felül álló” előadásokat keresi, hanem azokat, amelyek vitaképesek. Kényelmetlenek. Kellemetlenek. Kihívóak. Megosztóak. Amelyek kockáztatnak és dialógust kezdeményeznek azáltal, 

hogy megpróbálják tágítani a kortárs színház lehetséges tematikáit és játéknyelveit;
hogy kimozdulnak a színjátszás szokványos színtereiről;
hogy időről-időre önkritikusan újragondolják alkotói módszereiket;
hogy vizsgálat tárgyává teszik az alkotókat és az intézményeket egyaránt befolyásoló strukturális kényszereket és társadalmi elvárásokat;
hogy kizökkentik gondolkodásunkat;
hogy megkérdőjelezik az általunk természetesnek vélt konvenciókat és határokat;
és hogy megmutatják, akár ez is lehet, ilyen is lehet ma a színház!

A díj odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, színháztörténészek, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs színházi színtér esztétikai, társadalmi, kultúrpolitikai jelenségeit.

A Halász Péter-díj kuratóriuma 2019-ben: Darida Veronika (esztéta), Herczog Noémi (kritikus, szerkesztő), Imre Zoltán (színháztörténész), Jászay Tamás (kritikus, szerkesztő), Kovács Bálint (kulturális újságíró, kritikus), Kricsfalusi Beatrix (irodalom- és színháztörténész), Rádai Andrea (kritikus, szerkesztő), Varga Anikó (kritikus, szerkesztő).

Kuratórium 2020-ban és 2021-ben: Darida Veronika (esztéta), Herczog Noémi (kritikus, szerkesztő), Imre Zoltán (színháztörténész), Kricsfalusi Beatrix (irodalom- és színháztörténész),  Rádai Andrea (kritikus, szerkesztő), Varga Anikó (kritikus, szerkesztő).

Halász Péter-díjasok:

2019
99,6 % - Reactor, Kolozsvár

2020
Mesebolt Bábszínház – Kőszegi Várszínház: A BOLDOG HERCEG
Somló Dávid és Vass Imre: I I T T H H O O N N
K2 Színház: KARNEVÁL
Örkény Színház: KERTÉSZ UTCAI SHAXPEARE-MOSÓ
Cserne Klára: KŐ-KŐ-KŐ
Igor és Ivan Buharov: ÖRÖK SZÁNDÉKMEZŐ HANGOLÁS

2021
Különdíj: A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói közösségének az akciósorozatért, amelyet 2020. szeptember 1-én indított az intézmény autonómiájának megőrzése érdekében.

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Szerdától szombatig: 16h-19h
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h, vasárnap: 10h-14h.
  • Hétfőn és kedden zárva.
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek