Kelemen Patrik túlél a karanténban #addigamíg / 5+1 kérdéses #maradjotthon-interjú

Kelemen Patrik túlél a karanténban #addigamíg / 5+1 kérdéses #maradjotthon-interjú

Tanulmányait a Budapest Táncművészeti Szakközépiskola, a Salzburg Experimental Academy of Dance és a brüsszeli Performing Arts Research and Training Studios intézményeiben végezte. Jelenleg kutat és túlél a karanténban. Foglalkoztatják a tánc poétikus értelmezési lehetőségei, a ”neuro-identitás”, valamint az in-, poszt- és transzhumán testképek témája. Elmélyülten foglalkozik a tánc érzéki és értelmi definícióival.


1. Hol vagy most, kivel, és hányadik napja?
Jelen pillanatban Nagymaroson vagyok, egy baráti társasággal lejöttünk közösen karanténozni. Bár hét napja vagyok itt, annyira lelassultam, hogy háromszor ennyi időnek tűnik. Jó érzés, hogy a megszokotthoz képest másképpen telik az idő.

2. Hogyan élted meg a leállást?
Előadóművészként a lezárások utáni időszakban minden (!) munkámat: az előadásokat és új kreációkat egyaránt visszamondták. Ambivalens érzéseim vannak, mert vannak napok, amikor vakációként élem meg a helyzetet, máskor viszont igyekszem túlélni. Az egzisztenciális szorongás általában része a szakmámnak, így ez a bizonytalanság nem is ütött meg annyira, ám a rengeteg (kényszer) szabadidő miatt a közvetlen életminőségem hirtelen sokat javult.

3. Miben játszanál, mit próbálnál és kikkel, ha épp?
Nekem alapvetően eléggé nyugodt időszaknak ígérkezett ez a félév, a saját darabjaim gondozásával terveztem foglalkozni. Így valószínűleg Gál Eszterrel, Szeri Viktorral és Bakó Tamással táncolnék a Plateau-ban, játszanám a Celesztin c. szólóelőadásom, és Raubinek Lilivel kezdenénk egy új kreációt. Izgatnak a folyamatorientáltabb munkamódszerek, pl. MetaSurge címmel többállomásos, moduláris kutatói lab sorozatot szervezünk, amelynek a célja nem egy előadás létrehozása, hanem az, hogy a közösen kurált kíváncsiság alakítsa a stúdióban eltöltött időt.


4. Mi a legjobb ebben az egészben?
A legjobb a szabad idő, így különírva. Egy olyan időszakká vált a karantén, amelyben a túlélés mellett tere lett a reflexiónak. Hogyan dolgoztam eddig? Melyek voltak azok a körülmények, amelyekre tudatosan vagy véletlenül, de igent mondtam? Melyek azok a bevált gyakorlatok, amelyeket folytatnék, és mitől válnék meg? Ezekkel a kérdésekkel vagyok elfoglalva, és bízom benne, hogy tudatosabban tudom majd újra felvenni a fonalat.

5. Ajánlanál valamit, ami jól esett mostanában?
Sok rajzfilmet nézek, befejeztem a Regular Show-t, nézem a Rick and Morty-t, de turkálok obskúrusabb címek között is. Néhány a teljesség igénye nélkül: Redline, Ballmastrz: 9009, Bravest Warriors, Black Dynamite, a Miyazaki összes, néhány a LOVE DEATH + ROBOTS közül, és még sok más.

+1
Ha most kérhetnél egy futárt, aki házhoz szállítana neked bármit, mi lenne az?
Szeretem ezt a kérdést, mert igazából semmire nem lenne szükségem. Mármint, majdnem semmire. Ezen nyammogok, hogy a „majdnem”-et mennyire lehet minimalizálni. Azt hiszem, sokan gondolkodtunk el ezen ebben a pár hónapban.




Szerkesztette: Miklós Melánia

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 17h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 17h-20h30
  • egyéb napokon: 17h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • Előadási napokon 16-22h.
  • Nyitva: kedd-vasárnap: 16h-19h
  • Hétfőnként zárva.
Elérhetőségek

  • A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működik.

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek