GY.I.K.

Amit mindig is tudni akartál, és már meg is kérdezted a Trafóról

Miért mindig akkora a sor a kabátoknál? Miért nem nagyobb a pult? És hol a Trafó tetejéről az úszómedence? Összeszedtük a válaszokat a leggyakrabban feltett kérdéseitekre.
 
Hiába tekerek oda időben, valahogy elbeszélgetem kint az időt. Vagy elkésem. Vagy a haverom késik. Vagy a haverom haverja, aki utolsó pillanatban ugrott be. A lényeg, hogy mire beérünk, ott már sosincs hely, ahol le szeretnénk ülni.
Miért nincs inkább helyre szóló jegy?
 
A Trafó befogadó színház, a nálunk futó sokféle előadás pedig sokféle el- és berendezést kíván. A nézőterünk dinamikusan változik, akár még az előadás napján is bekerülhetnek plusz sorok. Fix székekkel nem tudnánk ilyen lazán és szabadon változtatni. Lehet, hogy pénteken táncosok lógnak a plafonról, de szombaton már koncerten játszik táncoló közönségnek egy zenekar.
 
Sokszor találkozunk tömeggel a Trafóban. Beszorulunk a pénztár és a lépcső közé, vagy egymás könyökében állunk a pultnál. Télen az is nagyon kellemetlen, ha kiszorulunk a ház elé.
Ha hamarabb be lehetne ülni, nem lenne ilyen torlódás, nem?
 
Ez a kérdés szintén a Trafó befogadó természetéhez tartozik. Hetente három-négy előadásunk is van, ezért a művészeknek kevés lehetőségük adódik a trafós terekben próbálni, minden pillanatot kihasználnak. Valószínűleg mikor te még az előadás előtti bambidat iszod, ők még az utolsó simításokat végzik, különösen premier esetén. A kortárs előadások ritkán használnak előfüggönyt, mikor beléptek, mindennek készen kell állnia. Gyakran az előadók is a térben, különböző pozíciókban, gyakran kényelmetlen helyzetekben várják a kezdést. Tervezzük kibővíteni az előteret és átalakítani a parkolót – ez a kabátkérdésre is megoldást adna. Régóta dolgozunk ezen, és tettünk is lépéseket már az ügyben. Közel a megoldás, addig is kérjük még a türelmeteket.

Nagyon szerettem volna megnézni egy előadást, de kábé azonnal elfogytak a jegyek. Dumáltam pár ismerősömmel, és kiderült, őket is érdekelte volna.
Mire észbe kaptunk, hogy akkor időben megvesszük a jegyet, többször már nem is ment az a darab az évadban. Miért?
 
Ha külföldi előadóról van szó, turnéállomás vagyunk. A magyarok esetében pedig szeretnénk minél több társulatnak lehetőséget adni, nem repertoárszínházként működünk. Egyes előadásokat különösen nehéz leegyeztetni: a független színészek nemcsak egy társulatnál szerepelnek, hanem több produkcióban is színpadra lépnek. Nem mindig találunk olyan időpontot, amikor az összes általatok keresett előadó ráér. Sok a tényleg vissza nem térő este, érdemes rajtunk tartanotok a szemeteket.
 
A múltkori koncerten két szett között kiálltuk a hosszú sort a sörért, de aztán az üveg miatt nem engedtek vissza a terembe. Ez nem volt túl jó.
 
A terembe nem engedhetünk be üveget – mindenki biztonsága érdekében. Ezzel rátok, a művészekre és a stábra is vigyázunk. Ha egy koncerten itallal mennél vissza, és véletlenül üvegben kaptad, kérj műanyagpoharat.
 
Több vécé szuper lenne. Imádnánk.
 
Két szinten is van WC, lent a galéria és a klub mellett, és fent, a másodikon. De értjük a problémát, az emlegetett előtér bővítős tervünkben szerepel több mosdó építése is.
 
Tudom, hogy nem elegáns késni, de miért nem ülhetünk be ilyenkor a lépcsőre? Tényleg, miért nem lehet lépcsőjegyet venni, ha teltházas előadásra érünk oda?
 
A nézőtér bejárata közvetlenül a színpad előterére nyílik, és van olyan előadás, amelynek nem tesz jót sem a beáramló fény, sem a belépés keltette zaj. Egy újcirkuszi produkcióban a koncentráló untermant például erősen megzavarhatja egy ajtónyitás, de a többi néző is nehezebben merül el egy intimebb előadásban, ha közben bejöttök.
A lépcsőt szabadon kell hagynunk, ez a menekülési útvonal tűz esetén. Ha láttok valakit a lépcsőn, az általában a stáb tagja, passzal a nyakában. Ha baj történne, mi terelünk ki benneteket.
 
Jöhetne több külföldi táncos? Nagyon érdekelne.
 
Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több előadást láthassatok ismert külföldi táncosoktól. Ezért is hoztuk létre 200% tánc sorozatunkat, amibe a high class produkciók kerülnek be. Azért nem mutatunk be ennél több ilyen előadást, mert egy-egy külföldi fellépőt elhívni nagyon sokba kerül, és mi nemcsak táncelőadásokat hozunk el, hanem újcirkuszt, koncertet és színházi produkciókat is – de gyertek, legyenek teltházak, és akkor mi is több művészt tudunk bevenni az évadba.

Néha, amikor kijövök egy-egy darabról, nem igazán áll össze a dolog. Van, hogy egy beszélgetés vagy közönségtalálkozó helyre rak, de máskor vagy nincsen ilyen értelmezési lehetőség, vagy nekem nincs rá időm. Szuper lenne még kiegészítő információkat kapni.
 
hírlevelünkben, a facebook eseményeken és a kapcsolj.be blogunkon sokféle hátteret kaphattok. Van saját gyártású podcastunk (a klassztér), olvashattok interjúkat a művészekkel, ott vannak a képeink és videóink, asszociációink, gifjeink. Szóval képbe tudunk tenni, ha te is akarod.
 
A lenti klubhelyszínről nem sokat tudok, csak rémlik, hogy bulik is mennek ott. Érdekelne, mi történik arrafelé. Hol olvashatok róla?
 
A Trafóklub az alagsorban van (miután bejössz, jobbra, a Galéria után). Kisebb koncertek, kamaradarabok, smART és a smART! XTRA programok mennek itt, de egyre több klasszikus klubeseménynek (beszélgetések, workshopok, könyvbemutató) is helyet biztosítunk.
 
Érdekelne több koncert. Szélesebb körnek érdekes zenére, akár jazzre, világzenére is gondolok, vagy aktívabb klubéletre.
 
A Trafó fő profilja a kortárs színház és a tánc, ezért csak limitált számú koncertet tudunk szervezni, és ezen a vonalon is inkább a progresszív zenéket keressük. A decemberi ellazulásban szoktunk könnyebben befogadható zenével is jelentkezni.

Szuper lenne, ha a kávézó közösségi térként is funkcionálna, és lenne jó kaja. És be tudnám hozni a Bercit, meg a Mázt.
 
Ezt mi is pont így szeretnénk, keressük a megfelelő partnert. Az átalakítás után több fény és több tér is lesz, kutyabaráthellyé viszont sajnos nem tudunk válni. Fővárosi intézményként jogszabályellenes állatokat beengedni a Trafóba. 

A parkoló lehetne valami más. Meg az egész kinti rész látványosabb. Fényesebb.
 
Ismét az átépítés témájához érkeztünk: 2018 szeptemberétől egészen más kép fogad majd a Tűzoltó és a Liliom utca sarkán sétálva.
 
Képezném a gyereket. Miért nincsen gyerekek számára is élvezhető kortárs előadás a Trafóban?
 
Félévente körülbelül két olyan előadásunk van, amire a gyerekeket is el tudod hozni, a Futrinka nevű mozgásos-festős foglalkozásunk pedig az 5-9 éveseknek szól a Klubban.
Alapvetően kihívás számunkra a Trafó programjába beilleszteni rendszeres, elsősorban hétvégente jelentkező gyerekprogramot, mivel nehezen összeegyeztethető az általános munkabeosztásunkkal. A Trafó profilja magyar független társulatoknak ad megmutatkozási lehetőséget, úgy, hogy ezek mellé a külföldi szuperprodukciók is beférjenek.
 
Nem tudom hol lerakni a kocsit.
 
A Liliom utcai parkolóházat tudjuk javasolni, amit trafós jeggyel százforintos órabérrel lehet használni.
 
Ha van még kérdésetek, bombázzatok! Kérdezzetek facebookon, keressetek minket on- és offline.

  Szöveg: Balkányi Nóra
  Illusztrációk: Szabó Zsófi

TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA
Pénztár nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • stúdió- és klubelőadás napokon: 16h-20h30
  • egyéb napokon: 16h-20h
Trafó Galéria nyitvatartás:
  • nagytermi előadásnapokon: 16h-22h
  • a többi napon: 16-19h
  • hétfő: szünnap
Elérhetőségek
Közérdekű

Médiapartnerek

Együttműködő partnerek