Időpont

Időtartam

Helyszín

Trafó Nagyterem

Jegyár

1000 Ft

PanoDráma – Rimini Protokoll – Goethe Institut
Hogyan csináljunk dokumentarista színházat?

2010 DEC. 13.

workshop

A huszonegyedik századi színház egyik legizgalmasabb formája a hiteles forrásokból táplálkozó, a kifejezés közvetlenebb értelmében az utcán heverő témákat feldolgozó dokumentarista színház.
 

Ez a műfaj a hatvanas évek német dokumentumdrámái után a kilencvenes évektől a londoni Royal Court úgynevezett verbatim projektsorozatában van jelen legerősebben, de Halász Péter hazatérésével megjelent a Katona József Színház újságszínházában, és látható Christoph Marthaler tematikus előadásaiban is (pl. Spezialisten). Amit azonban a Rimini Protokoll feltűnése hozott az európai színpadon, az máig egyedülálló.
 

A PanoDráma márciusi Szóról szóra című, a romagyilkosságokat tematizáló dokumentumszínházi projektjére készülve Sebastian Brüngert, a Rimini protokoll vezető dramaturgját kérte fel, hogy nemzetközi csapatának tartson módszertani műhelyt a témában. A résztvevők – színészek, dramaturgok, rendezők, tervezők – egy-egy, romák kárára elkövetett rasszista incidensből készülnek fel, majd a Rimini Protokoll módszerével dolgozzák fel ezeket a hatnapos workshop keretében.
 

A workshopot záró prezentáció egyrészt betekintést enged a Rimini Protokoll módszertanába (egy-egy projektet részletesebben is bemutatva), másrészt összegzést nyújt az egyhetes műhely munkájából.

Résztvevők:


Michael Bihm, angol drámaíró
Bíró Dénes, dramaturg


Sebastian Brünger, német dramaturg


Christine Fentz, dán performance-művész


Feuer Yvette, színész, drámapedagógus


Garai Judit, dramaturg


Hárs Anna, dramaturg


Kovács Dániel, rendező


Laboda Kornél, rendező


Merényi Anna, producer-dramaturg


Michaela Michailov, román drámaíró


Ördög Tamás, színész


Verena Specht-Ronique, német színész


Schermann Márta, színész-rendező


David Schwartz, román rendező


Urbanovits Kriszta, színész

A műhelymunkát vezeti: Sebastian BRÜNGER, a Rimini Protokoll vezető dramaturgja és LENGYEL Anna, kreatív producer, PanoDráma
 

Támogatók:

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek