Időpont

2009.09.19

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

elővételben: 2500 Ft / aznap: 3000 Ft

Mohammad Motamedi koncertje (IRÁN)
THE GIFT - szakrális zenei sorozat II. rész - Tradicionális perzsa zene

| zene

2009 SZEPT. 19.

A Trafó és a Theatre de la Ville együttműködésével
 

Hallgasd online!
 

The Gift sorozatunk második koncertjén tradicionális perzsa zene hallható majd a Ramadán zárónapján – teával, perzsa ételkostolóval a Shiraz étterem jóvoltából.

 

A koncerten látható-hallható három fiatal iráni zenészt generációja legjobb előadói között tartják számon. A három fiatal iráni muzsikus a mintegy ezeréves múltra visszatekintő radif dallamkincsből ad ízelítőt, közös, improvizációra épülő játékuk felidézi a békebeli perzsa zeneszalonok hangulatát.
 

Az esten fellépő zenészek mindegyike a hetvenes években született. Nemcsak a zene, hanem régóta tartó barátságuk is egymáshoz fűzi őket. Intim zenéjük a hagyományokhoz képest újító, mégis hű a tradíció alapjaihoz. Mivel motivációjuk közös, egyikük sem helyezi magát a másik elé. Ez a mély összhang ugyanolyan fontos a perzsa zenében, mint a szabályokat precízen követő improvizáció. Minden hang egy fohász, mivel célja a spiritualitás átélése.
 

Mohammad Motamedi énekét hagyományos vonós, fúvós és ütőhangszerek kísérik. A négy fiatal iráni muzsikus a mintegy ezeréves múltra visszatekintő radif dallamkincsből ad ízelítőt, közös, improvizációra épülő játékuk felidézi a békebeli perzsa zeneszalonok hangulatát.
 

Mohammad Motamedi kamaszkorában fáradhatatlanul próbálta utánozni a klasszikus mesterek, Tâje Esfahâni és Ali Akbar Khân Shahnaâzi énekstílusát. Ma már ez utóbbi mester is méltán büszke a tanítványára, aki finom árnyalatokat megszólaltató hangjával 2008-ban kivívta a párizsi közönség csodálatát.
 

Rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal zenei sorozatunk címe is, melynek első koncertjét 2009. január 31-én tartottuk. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye.
 

Fellépők:
Mohammad MOTAMEDI - ének
Hamed FAKOURI - tar, szetár
Ali RAHIMI - tombak, daf
 

 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Webszerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek