Időpont

2009.05.18
2009.05.19

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

2000 Ft / diák: 1000 Ft (Trafó bérlet érvényes!)

Mehr Theatre Group, Amir Reza Koohestani
Felhők között

| színház

2009 MÁJ. 18 - 19.

A program időtartama: 80' (szünet nélkül)
 

Perzsa nyelvű előadás, magyar felirattal.
 

A fiatal iráni drámaíró és rendező, Amir Reza Koohestani darabja nem csupán egy utazás története. Költői szépségű szöveg, visszafogott monológok, tömör párbeszédek, egyszerűségükkel megkapó és zavarba ejtő képek. Két ember sorsa fonódik itt össze térben és időben, valóság és mítosz határain.
 

A sötétben lassan körvonalazódik egy fiatal férfi alakja: bársonyos hangon a száműzetésről, a menekülésről beszél. Később csatlakozik hozzá egy nő is – anya, barát, szerető? Iránból származnak mindketten, az ígéret földjét keresik, be akarják venni az Európa nevű erődítmény falait. A hosszú út a Horvátországot Szlovéniától elválasztó hegyek meredélyein, majd Olaszországon át vezet… De van-e tovább?
 

Amir Reza Koohestani 16 éves kora óta ír történeteket, melyeket kezdetben a sirázi helyi lapban publikált. Mielőtt 1999-ben 21 évesen megírta első saját színdarabját, próbálkozott filmrendezéssel és színészkedéssel is. Második darabja (The Murmuring Tales) hazájában, Iránban, harmadik (Dance on Glasses) pedig világszerte hozta meg neki az elismerést. A nemzetközi fesztiválok gyakori vendégének számító perzsa művész jelenleg Manchesterben él, ahol lassan befejezi színháztudományi tanulmányait.
 

Iránban Mohammad Reza Sah uralkodása alatt virágzott a színházi élet: az 1960-as, 1970-es években a sirázi művészeti fesztivál rendre vendégül látta a korszak nagy rendezőit Grotowskitól Brookon át Bob Wilsonig. A hagyományos színházi formák mellett az állam erőteljesen támogatta az avantgárd törekvéseket is, amelyek a politikai változásokkal fokozatosan vallási propagandaeszközökké váltak a vezetők kezében. A megújulás kilenc évvel a háború vége után, 1997-ben kezdődött: számos független színházi csoport alakult ekkoriban, köztük a Mehr Theatre Group.
 

Az Amid the Clouds című darabot a szerző 2004-ben írta a londoni Royal Court Theatre „The 2004 International Residency for emerging Playwrights” programjának ösztöndíjasaként.
A budapesti vendégjáték voltaképp búcsúelőadás: a produkció itt és most látható utoljára!
 

Angol nyelvű interjú Amir Reza Koohestanival.
 

Szöveg és rendező: Amir REZA KOOHESTANI
Szereplők: Baran KOSARI, Hassan MADJOONI
Zene: Ali BAHRAMI
Fény: Farshid MOSADEQU
Rendezőasszisztens: Mahin SADRI, Negar Nobakht FOGHANI
Műszaki vezető: Mohammad REZA HOSSEINZADEH
Szervező: Pierre REIS
 

Koprodukciós partnerek:
Wiener Festwochen, KunstenFESTIVALdesArts
 

 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Webszerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek