Időpont

2009.02.21

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

elővételben: 2300 Ft / aznap: 2700 Ft (Trafó bérlet nem érvényes!)

Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen
szemináriumok, vetítések, koncertek, live remix

| zene

2009 FEBR. 21.

A Képek Ideje - Temps d’ Images Fesztivál keretében
 

20h
BJNilsen (S) - elektronika
és Hildur Gudnadottir (ISL) - cselló
John Aitchison - realtime videó (45’)
Szalóki Ági szóló (10’)
SZÜNET
21h30
Live Remix (N)
Sidsel Endresen - ének,
Jan Bang, Erik Honoré - elektronika
HC Gilje (N) - realtime videó
 

Punkt Festival 2007: Sidsel Endresen, Jan Bang & Erik Honoré (Live Remix)A definíció egyszerű: remixnek nevezzük egy felvett zenei anyag újrakeverését, alternatív verzióját. Erre a feladatra legtöbbször DJ-ket és zenészeket szoktak felkérni, a cél pedig az, hogy az eredeti darabnak izgalmas, új értelmezést adjanak. De mit jelent a Live Remix? Átdolgozás élőben?
 

Remixek korábban csak stúdió körülmények között készültek, egészen addig, amíg a két kiváló norvég elektronikus zenész, Jan Bang és Erik Honoré Live Remix néven magát a remix fogalmát is újraértelmezte. Ennek lényege, hogy egy, a helyszínen felvett koncert anyagát élőben keverik, élőben, ott és akkor játszanak rá további meghívott zenészek segítségével.
 

A norvég Kristiansandban indított Punkt zenei fesztivál pontosan erre az ötletre épül. A fesztivál nagytermi koncertekből áll, amelyek után közvetlenül történő live remix session-ök jönnek, melyeket egy stúdiószobában tartanak. Rögtön az első, 2005-ös program után a BBC Magazin az év leginnovatívabb fesztiváljának nevezte a Punktot. Az egyik legismertebb “live remix team” Sidsel Endresen együttműködése a fesztivál alapítóival, művészeti vezetőivel, Jan Bang-gal és Erik Honoré-val.
 

Éppen ezért nagy öröm a számunkra, hogy a koncert vendége nálunk is az egyre ismertebb énekes, Sidsel Endresen lesz. Az este folyamán BJNilsen, Hildur Gudnadottir és Szalóki Ági koncertjének hanganyagából készítenek remixet.
 

BJNilsen (1975, Svédország)
1990-ben, mindösszesen 15 évesen készíti el első albumát. A 90-es évek elején több helyi együttes gitárosa/basszusgitárosa. Az experimentális zene és hangzás jegyei korán megmutatkoznak munkáiban. Elsősorban a természet hangjaira és azoknak emberekre gyakorolt hatására fókuszál, valamint a tér és idő – gyakran elektronikus hangzású - hangokon át történő percepciójára. Az utóbbi 5 évben az angliai Ash International és a Touch gondozásában jelennek meg albumai, elsősorban Hazard nevű formációjával, emellett azonban dokumentumfilmekhez, reklámokhoz és tévés produkciókhoz is ír zenét.
 

Hildur Ingveldardóttir Gudnadóttir (1982)
Csellista és zeneszerző. Leginkább a Mum és a Pan Sonic zenekarokkal való együttműködései okán ismert.
 

SZEMINÁRIUMOK

(ingyenes program, angol nyelven!)
Trafó Stúdió 16h
John Wozencroft: szeminárium és "Liquid Music" című filmjének (32’) vetítése (Touch - UK)
Jon Wozencroft a Touch alapítója. Igen nagy tudású és tapasztalatú szakember és tanár audio-vizuális területen. Christian Fennesz zenéjére komponált filmje gyönyörű példája annak, hogy a film és a zene lehet teljesen egyenrangú, absztrakt és nagyon sokat mondó egyszerre. A film bemutatása után beszél gondolatairól, a zene és a kép kapcsolatáról.
 

(ingyenes program, angol nyelven!)
Trafó Stúdió 17h
Mike Harding: Sputnik Shock (45’) (Touch - UK)
Mike Harding szintén a Touch alapítója. Előadásában az analóg technika digitálisba való átmenetét, annak hatásait vizsgálja, majd arról beszél, hogyan és miért tér vissza megint az analóg a digitális technika tökéletesedése után.
 

A szemináriumokra előzetes bejelentkezés szükséges a juli@trafo.hu emailcímen, február 20-ig!
 

Bővebb információ John Aitchison-ről és HC Gilje-ről:
project blog
http://hcgilje.com
http://www.nervousvision.com
dvd Cityscapes out
 

Támogatók:

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek