Időpont

2008.03.01

Időtartam

Helyszín

Nagyterem

Jegyár

2000 Ft (diákjegy nincs, Trafó bérlet nem érvényes!)

Night of the Unexpected
zenei minifesztivál

| zene

2008 MÁRC. 1.

fesztivál

A program a LOW holland-flamand Kultfeszt keretében valósul meg.
Program:
19.00 - 19.15 Xavier van Wersch & Tigrics
19.15 - 19.20 Voces Aequales Énekegyüttes
19.20 - 19.45 Terrie Ex & Han Bennink
19.45 - 20.05 Szünet
20.05 - 20.40 Tomoko Mukaiyama
20.40 - 21.10 Edwin van der Heide lézervetítése (LSP)
21.10 - 21.30 Szünet
21.30 - 21.35 Voces Aequales Énekegyüttes
21.35 - 22.20 Evan Parker & Joel Ryan
22.20 - Xavier van Wersch & Tigrics

A Night of the Unexpected egy egyestés minifesztivál, amelyet az amszterdami Paradisóban rendeznek meg évente. Anglia után Magyarország a fesztivál második külföldi helyszíne! A LOW holland-flamand kultfeszt keretén belül megvalósuló est elsősorban holland (vagy ott élő) zenészekre fókuszál. A program célja egy nagyon friss zenékből álló válogatás, ahol az átlagosnál rövidebb, de több koncertet hallhatunk szokatlan összeállításban: akuszikus vagy teljesen elektronikus, komponált, vagy improvizált, jazzes, kísérleti, vagy klasszikus zenei megközelítés váltja egymást.

Edwin van der Heide: Laser Sound Performance (LSP)
Az LSP, Edwin van der Heide médiaművész projektje, amely a hang és a háromdimenziós kép kapcsolatának lehetőségeit vizsgálja lézervetítés segítségével, mely folyamatosan változó környezetbe helyezi a közönséget. Az előadás kiindulópontja egy szoftver, mely a hangot és képet egyszerre képes valós időben (real time) kezelni. Ennek eredményeként a kép és a hang egyenlő szerephez jut, az így létrejövő közeg pedig arra készteti a közönséget, hogy folyamatosan átértékelje, változtassa nézőpontját.

Tomoko Mukaiyama


Tomoko Mukaiyama különleges hozzáállása a zongorához (melyben hangja és a teste is szerephez jut) több zeneszerzőt is új darabok írására ihletett (Frederic Rzewsky, Louis Andriessen, Alexander Raskatov). Virtuóz, kollázsszerű szólókoncertjei mellett fellépett többek között az Ensemble Modern-nel, az Ensemble Intercontemporain-nel, Merzbow-val.

Evan Parker & Joel Ryan
Evan Parker neve legenda free jazz és elektronikus zenei körökben. Leginkább talán Derek Bailey partnereként ismert.
Terjedelmes diszkográfiáját itt olvashatja el a türelmes olvasó!

Joely Ryan, aki laptopja segítégével élőben modifikálja Parker szaxofonját, így nyilatkozott duójukról: „Amint megváltoztatom Evan hangját, teljesen máshogy kezd játszani, mintha egy teljesen más hangszeren játszana. A hangszer teljesen akusztikus marad, de az eredmény digitális. Sosem tudjuk előre, merre nyílnak lehetőségek, és még mindig úgy érezzük, hogy a lehetőségek kimeríthetetlenek.“


Terrie Ex & Han Bennink


Terry Ex gitáros és Han Bennink dobos duója lenyűgöző, telve van energiával, váratlan fordulatokkal, vicces elemekkel. Bennink Hollandia talán legismertebb jazz zenésze és improvizatőre. Rendszeresen játszik kiváló jazz muzsikusokkal, Eric Dolphytól kezdve Dave Douglas-on és Peter Brötzmann-on át Mike Patton-ig. Terry az Ex nevű punk zenekar vezetője, legújabb projektjükben a legendás etióp szaxofonos, Getatchew Mekuria játszik. Gitárjátéka intuitív, és nagyon nem szokványos.

Xavier van Wersch & Tigrics
Xavier Hágában végzett szonológia szakon. Szerzeményeinek, koncertjeinek és isnstallációinak közös tulajdonsága a kontrollált káosz. Érdeklődésének középpontjában az ember és a gép viszonya, mint hibrid rendszer áll. Hangszereit, installációit gyakran olyan elemekből építi, amelyek amúgy hasznavehetetlenek, működésképtelenek. 2006-ban alapította a re.Bug Foundation for Electronic Art-ot, melynek célja olyan projektek létrehozása, melyekben a technológia, a művészet és a természet találkozik. Fontosabb fellépései: Sonic Acts (Amszterdam), State X New Forms (Hága), Transmediale (Berlin), UltraHang (Budapest), B-Link (Belgrád), Simultan (Temesvár), KIMAF (Kijev), Garage-g (Stralsund), Les Chants Mécaniques (Lille), Touch (Amszterdam) és Adventures (Hága).
Tigrics (Bereznyei Róbert) a kilencvenes évek közepe óta foglalkozik zenével. Már első, Márton Péterrel (Prell) és Mezei Marcival alkotott ambient triója, a Rianás kijelölte számára a tömegzenei trendekre és aktuális underground divatokra fittyet hányó örök ellenzéki szerepét. Tigrics meg nem alkuvó, csak magának megfelelni akaró művész benyomását kelti, ugyanakkor, ha mai zenéjét a Rianás felől nézzük, az a széles közönség számára befogadhatóbb, spleenes, s egyre inkább ritmusorientált; játékos, ugyanakkor véresen komoly is.
Hazai pályatársai többségével ellentétben nem csupán egy 16 évesen kiválasztott műfaj elkötelezettje, nyitott és jó ízlésű zenehallgató, de széles zenei műveltséggel rendelkezik, s ez érződik is művein. Mára Tigrics az underground elektronika sikertörténete, habár ezt ő biztosan tagadja, hiszen azok után, hogy pár éve a Compact Disco című anyagát a hazai elektronikus tánczene intelligens vonalát képviselő UCMG kiadó elutasította (pontosabban kicsit domesztikálni akarta), mára egy több nagylemezes előadóvá vált, aki rendszeresen szerepel a budapesti színpadokon, s meghívásokat kap Európa különböző szegleteiből.

Voces Aequales Énekegyüttes
A Voces Aequales énekegyüttes 1993 óta működik a magyarországi régizenei együttesek között. 2007-től hét férfi énekes alkotja az együttest, melynek elsődleges célja a 15.-16. század egyházi énekes repertoárjának korhű előadása. 1998-ban kezdtek kortárs zenét is énekelni: mára számtalan olyan mai magyar szerző van, aki vagy az együttes számára komponált darabokat, vagy régebben írott műveinek a Voces személyében találta meg a megfelelő előadói apparátust. A reneszánsz zene terén zajló folyamatos munkájuk eredményeként felléphettek Európa legrangosabb régizene fesztiváljain: így többek között Antwerpenben, Utrechtben, Milánóban és Horvátországban is. Eddig hét lemezük jelent meg. Az együttes tagjai: Bárány Péter, Hegyi Barnabás (kontratenor), Gavodi Zoltán, Gyulai Csaba (tenor), Koncz András, Mizsei Zoltán (bariton), Demjén Aandrás (basszus)

Kurátorok: Roland Spekle, Halmos András

Cikk a tavaly novemberi, Paradiso-beli fesztiválról a Telegraph-ban (angolul)!


Támogatók:
NL Embassy, Flemish Repr/Belgian Embassy, BZ, OCW, SICA, Hungarofest

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek