Időpont

2016.11.14. 19:00

Időtartam

80'

Helyszín

Trafóklub

Jegyár

500 Ft

Jegyvásárlás


/ szociális design, szubjektív választások, érzékek
smART! XTRA // ÉSZLELÉS
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ

| | smART

2016 NOV. 14.

Trafóklub, TRAFÓ18

A program az Artman szakmai nap kísérőeseménye.

Látunk. Hallunk. Tapintunk. Sokszor észre sem vesszük érzékeink összetettségét. A színárnyalatok, a hangok és zajok megkülönböztetése, a tárgyak, ruhák matériájának érzékelése szubjektív élmény. Kedvenc színünk, anyagunk, dallamunk sok mindent elárul rólunk. Személyre szabott védjegyünk, hiszen legtöbbször ösztönös választás és tudatos szelekció keverékei. Legyen szó látássérülteknek vagy éppen viselkedészavarral küzdőknek tervező kreatív dizájnerekről.

Az smART! XTRA ezúttal a vizuális értékek és a divat kapcsolatának összefüggéseit, a személyes ízlés és a saját vizuális kultúra megteremtésének lehetőségeit térképezi fel, újragondolva a „tervezői én” és az érzékelés fogalmát különböző területeken alkotó dizájnerekkel. Kipróbálhatod a Braille-írás általi fotókódolást, megtapasztalhatod az autizmussal élők érzékelésközpontú világát. Egy asszociációs teszteket rejtő interaktív dobozból pedig egyénileg választhatsz magadnak illatmintát, hogy átalakíthasd azt egy rövid individuális hangszerzeménnyé…
 
A VAN KEDVENC SZÍNEM pop up kiállítás anyagába az alkotók az YKRA, a KELE és a Dori Tomcsanyi márkák kollekcióiból olyan darabokat válogattak össze, amelyek megfelelnek a vakok és gyengénlátók speciális igényeinek is. Mivel a látássérülteknek nincs viszonyítási alapjuk, sem magukról, sem a külvilágról, számukra az érintés a leglényegesebb, amikor arról döntenek mit is vegyenek fel.
 
A Maacraft szociális designworkshopokat szervező Szalkai Dániel MOME-diplomaprojektje, a Perceptual Thinkers az autisták világszemléletéből merített inspirációt a design for all vagyis az egyetemes tervezés elveit alkalmazva. A hétköznapi viseletre is alkalmas, a kortárs piaci igényekhez igazodó ruhák bárki számára megfelelőek lehetnek, csak éppen a két világ közti különbséget és átjárhatóságot szimbolizálják térdre húzható vagy fejbúbig felcipzározható szabásmintáikkal.
 
A művészet, a design és az élménytechnológia határvonalain dolgozó Vizer Edit Dániában folytatott tanulmányokat a mediális művészetek és a kommunikáció-tervezés területén. Spekulatív elemekből álló Synaesthes c. installációja egy olyan elméleti és gyakorlati kutatás végterméke, amely extrém jövőbeli szituációkat jelenít meg felfedve múltbéli élményeink elraktározását és újra-hozzáférhetőségét. 
 
Meghívott résztvevők: BAJRAMI Netta, VIZER Edit, SZALKAI Dániel
Sorozatszerkesztő, moderátor: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek