Oktatas_fb

GONDOLAT GENERÁTOR – az előadásokhoz kapcsolódó kísérő foglalkozások

Gondolat Generátor összefoglaló kategória alatt futnak ezentúl a Trafóban a – többnyire ingyenes – kísérőprogramok. Az egyes programok a Ház műfaji sokszínűségéhez illeszkednek, általánosságban elmondható azonban, hogy mindegyikük fejleszteni kívánja a résztvevők társadalmi érzékenységét és problémalátását, elérhető közelségbe kívánja hozni számukra az alkotót és az önkifejezés lehetőségét, valamint elsősorban teret kíván biztosítani a közös gondolkodásra és véleménycserére.
 
A Gondolat Generátor alapköve és mozgatórugója a részvételiség. Ahogy a Trafó fogalmától elválaszthatatlanok a benne megmutatkozó művészek, úgy elválaszthatatlan tőle közönsége is. A művészeti intézmények hagyományán túlmutató személyességet szeretnénk kiépíteni azzal, hogy az alkotók bevonása mellett a közönség folyamatos, aktív részvételére számítunk programjainkon, hogy végül a Ház egy valódi közösségnek legyen az otthona.
 
 
--KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ ÉS BESZÉLGETÉS AZ ALKOTÓKKAL
Az alkotó(k) és egy, a darab témájához kapcsolódó szakértő moderátor beszélgetnek az előadás után, ahol a közönség is felteheti az őket izgató kérdéseket, vagy csak belehallgathat abba, hogyan jött létre az előadás, mi zajlott a kulisszák mögött.
 
--NÉZŐPONT - közönség-össze-találkozó
Aki látta az aznapi előadást, az az előadást követően részt vehet egy félórás, kötetlen beszélgetésen, melyen a nézők a bennük felmerülő kérdéseket nem az alkotóknak, hanem a közönség más tagjainak tehetik fel, egymásnak válaszolhatják meg. A program célja, hogy minél több olyan emberrel beszélhessetek, akit nem ismertek, akivel nem értetek egyet. Gyűjtsétek be, cseréljétek ki, gondoljátok végig, értékeljétek újra ezeket a véleményeket és meséljétek el a tapasztalataitokat. A programhoz tartozik egy pontgyűjtő füzet, amelybe a kérdéseiteket és a másoktól hallott legérdekesebb gondolatokat lejegyezhetitek. A füzetbe minden alkalmon való részvétel után kaptok egy néző-pontot. Az összegyűjtött pontokat kedvezményes jegyekre válthatjátok be.
Havonta kétszer szervezzük meg. Legközelebb május 3-án és 11-én.

--KÜLÖNÓRA
Kontextus teremtő, bevezető kiselőadás egy olyan témáról, amit az aznapi előadás érint, de nem közvetlenül az előadásról. Egy kvázi történelem- vagy irodalomóra nagyjából 45 percben, mint régen.
 
--TÁRLATVEZETÉS
A Trafó Galéria aktuális kiállításához kapcsolódóan a kiállító művész vagy a kurátor tart tárlatvezetést.
 
--WORKSHOP
A Trafóba meghívott külföldi tánc és újcirkusz fellépők tartanak (fél)profiknak szóló műhelymunkát, mialatt a társulat nálunk tartózkodik. Ezek a vissza nem térő alkalmak lehetőséget nyújtanak a tanulásra, világlátásra és ismerkedésre.
 
///////////////////////////////////////////////////
 
Az eddigi programok szabadon látogathatóak, a most következőek azonban jelentkezéshez kötöttek, mert egy konkrét csoport részére szóló külön foglalkozást ajánlanak.
 
Jelentkezés mindegyik esetben:
Email: gondolatgenerator@trafo.hu
Illetve csatlakozhatsz a programhoz a Facebook-on: Gondolat Generátor

--PÁLYÁZATOK
Kiknek?
A kiírt pályázatok célcsoportjai eltérőek. Az aktuális pályázat.
Mikor?
Új pályázatot háromhavonta írunk ki, az aktuális pályázat leadási határideje május 5.
Mi ez?
A Trafó egyes előadásaihoz kapcsolódóan pályázatot hirdet, amelyre az előadás témáit, képeit, szövegeit hívószóként használva vár különböző műfajú alkotásokat amatőr csoportoktól. A művész-zsűri döntésére egy nyilvános eredményhirdetésen derül fény, ahol a nyertes pályaművek is bemutatásra kerülnek, és formától függően a továbbiakban megjelennek a Trafó webes felületein vagy a Házban.
Jelentkezés: 
Emailben, a pályamunka elküldésével.


--KÖZÉPISKOLÁKNAK SZÓLÓ FOGLALKOZÁSOK
Kinek?
Középiskolás osztályoknak vagy osztályokból érdeklődő csoportoknak, akik az adott előadást megtekintenék.
Mikor?
A program csoportonként előre egyeztetett időpontban valósul meg.
Mi ez?
A Trafó színházpedagógiai programját fémjelző két- és háromlépcsős programok megújított változata. A foglalkozások során az adott előadás témája és formanyelve alapján, valamint a csoport egyedi igényei szerint dolgozunk. A Trafó által kínált műfaji sokszínűséghez hűen változatos dramatikus eszközöket választunk (beszélgetések, drámajátékok, az előadás eszközeinek kipróbálása). A foglalkozásokat az adott előadás alkotóival együttműködve fejlesztjük ki, bizonyos részeit velük együtt valósítjuk meg. Célunk a fiatalok párbeszédre, önkifejezésre, társadalmi érzékenységre való buzdítása a kortárs művészetet segítségül hívva.
Jelentkezés:
Az osztályok/csoportok nevében az iskola kapcsolattartója tud jelentkezni emailben.

 
--CSATLAKOZÓ – állandó csoportok
Kiknek?
Két állandó 15-20 fős csoportnak. Míg az egyik csoport a kortárs művészetre alapvetően nyitott fiatal felnőttekből (19-25 év), a másik a Trafó környéki szak- és középiskolák diákjaiból (15-19 év) áll.
Mikor?
Októbertől csoportonként heti egyszer - szerdán 17:20-20:20ig és csütörtökön 15:45-18:45ig.
Mi ez?
A csoportokban ugyanazon kortárs magyar novellák és azok témái alapján dolgozunk, ám azon túl, hogy saját alkotófolyamatunkban veszünk részt, megismerkedünk a Trafó kínálatával, szemléletével és alkotóival is. Drámajátékos foglalkozásokon színházi, táncos, képzőművészeti, zenei oldalról vizsgáljuk meg az adott mű témáit, miközben közösen gondolkodunk, alkotunk, tanulunk. A közös munkán kívül, a Ház különböző programjait látogatva, tapasztalatot és inspirációt is szerezünk a saját alkotófolyamatunkhoz. A két csoport alkalmankénti közös programokon egymást segítve is dolgozik. Az évad végén az érdeklődőknek összművészeti performansz keretében mutatjuk be munkánk eredményét.
Jelentkezés:
A csoportokba való jelentkezés feltétele egy, október 15-ig emailen elküldött pár mondatos bemutatkozás, és egy rövid, személyes történet a csatlakozás hívószóra. A diák csoport résztvevőit saját iskolájukban is tájékoztatjuk a jelentkezés részleteiről.


Jelentkezés:
Email: gondolatgenerator@trafo.hu
Illetve csatlakozhatsz a programhoz a Facebook-on: Gondolat Generátor
Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek