Oktatas_fb
 
Gondolat Generátor – a Trafó kortárs színházpedagógiai programja
 
Kibővített kínálattal és megújult csapattal indul a 2017/2018-as évadban a Gondolat Generátor, a Trafó kortárs színházpedagógiai programja. Különböző típusú programjainkkal nem csak középiskolás diákokhoz, hanem a közönség széles rétegeihez szeretnénk szólni, mert szerintünk a Trafó nézői nem csak néznek!
Az egyes programok a Ház műfaji sokszínűségéhez illeszkednek, ezzel meghonosítva a dramatikus formák sokszínűségének állandó jelenlétét is. Általánosságban elmondható azonban, hogy mindegyikük fejleszteni kívánja a résztvevők társadalmi érzékenységét és problémalátását, elérhető közelségbe kívánja hozni számukra az alkotó önkifejezés lehetőségét, valamint elsősorban teret kíván biztosítani a közös gondolkodásra és véleménycserére. Teszi mindezt egy kortárs intézményhez illő kísérletező attitűddel.
A Gondolat Generátor alapköve és mozgatórugója a részvételiség. Ahogy a Trafó fogalmától elválaszthatatlanok a benne megmutatkozó művészek, úgy elválaszthatatlan tőle közönsége is. A művészeti intézmények hagyományán túlmutató személyességet szeretnénk kiépíteni azzal, hogy az alkotók bevonása mellett a közönség folyamatos, aktív részvételére számítunk programjainkon, hogy végül a Ház egy valódi közösségnek legyen az otthona.

 
CSATLAKOZÓ - csoportok
 
Kiknek?
Két állandó 15-20 fős csoportnak. Míg az egyik csoport a kortárs művészetre alapvetően nyitott fiatal felnőttekből (19-25 év), a másik a Ház környéki szak- és középiskolák diákjaiból (15-19 év) áll.
Mikor?
Októbertől csoportonként heti egyszer  - szerdán 17:20-20:20ig és csütörtökön 15:45-18:45ig.
Mi ez?
A csoportokban ugyanazon kortárs magyar novellák és azok témái alapján dolgozunk, ám azon túl, hogy saját alkotófolyamatunkban veszünk részt, megismerkedünk a Trafó kínálatával, szemléletével és alkotóival is. Drámajátékos foglalkozásokon színházi, táncos, képzőművészeti, zenei oldalról vizsgáljuk meg az adott mű témáit, miközben közösen gondolkodunk, alkotunk, tanulunk. A közös munkán kívül, a Ház különböző programjait látogatva, tapasztalatot és inspirációt is szerezünk a saját alkotófolyamatunkhoz. A két csoport alkalmankénti közös programokon egymást segítve is dolgozik. Az évad végén az érdeklődőknek összművészeti performansz keretében mutatjuk be munkánk eredményét.
Jelentkezés:
A csoportokba való jelentkezés feltétele egy, október 15-ig emailen elküldött pár mondatos bemutatkozás, és egy rövid, személyes történet a csatlakozás hívószóra. A diák csoport résztvevőit saját iskolájukban is tájékoztatjuk a jelentkezés részleteiről.
 
 
Pályázatok
 
Kiknek?
A kiírt pályázatok célcsoportjai eltérőek. Az aktuális pályázat.
Mikor?
Új pályázatot háromhavonta írunk ki, az aktuális pályázat leadási határideje december 15.
Mi ez?
A Trafó egyes előadásaihoz kapcsolódóan pályázatot hirdet, amelyre az előadás témáit, képeit, szövegeit hívószóként használva vár különböző műfajú alkotásokat amatőr csoportoktól. A művész-zsűri döntésére egy nyilvános eredményhirdetésen derül fény, ahol a nyertes pályaművek is bemutatásra kerülnek, és formától függően a továbbiakban megjelennek a Trafó webes felületein vagy a Házban.
Jelentkezés:
Emailben, a pályamunka elküldésével.

 
NÉZŐPONT - point of you
 
Kinek?
Bárkinek, aki a Trafóban megtekintette azt az előadást, amihez a program kapcsolódik.
Mikor?
Egy hónapban kétszer. A program a műsorfüzetben és a honlapon néző-ponttal ellátott előadásokat követően kerül megrendezésre. Legközelebb december 18-án, január 7-én és 15-én.
Mi ez?
A Trafó megadott előadásait követő félórás, kötetlen beszélgetés, melyen a nézők a bennük felmerülő kérdéseket nem az alkotóknak, hanem a közönség más tagjainak tehetik fel, egymásnak válaszolhatják meg. Más szóval: közönség-össze-találkozó.
A program célja, hogy minél több olyan emberrel beszélhessetek, akit nem ismertek, akivel nem értetek egyet. Gyűjtsétek be, cseréljétek ki, gondoljátok végig, értékeljétek újra ezeket az véleményeket és meséljétek el a tapasztalataitokat. A programhoz tartozik egy pontgyűjtő füzet, amelybe a kérdéseiteket és a másoktól hallott legérdekesebb gondolatokat lejegyezhetitek. A füzetbe minden alkalmon való részvétel után kaptok egy néző-pontot. Az összegyűjtött pontokat kedvezményes jegyekre válthatjátok be.
Jelentkezés:
Előzetes jelentkezés nem szükséges. Látogatható alkalmanként vagy folyamatosan.

 
Előadásokhoz kapcsolódó foglalkozások
 
Kinek?
Középiskolás osztályoknak vagy osztályokból érdeklődő csoportoknak akik az adott előadást megtekintenék.
Mikor?
A program csoportonként előre egyeztetett időpontban valósul meg.
Mi ez?
A Trafó színházpedagógiai programját fémjelző két- és háromlépcsős programok megújított változata. A foglalkozások során az adott előadás témája és formanyelve alapján, valamint a csoport egyedi igényei szerint dolgozunk. A Trafó által kínált műfaji sokszínűséghez hűen változatos dramatikus eszközöket választunk (beszélgetések, drámajátékok, az előadás eszközeinek kipróbálása). A foglalkozásokat az adott előadás alkotóival együttműködve fejlesztjük ki, bizonyos részeit velük együtt valósítjuk meg. Célunk a fiatalok párbeszédre, önkifejezésre, társadalmi érzékenységre való buzdítása a kortárs művészetet segítségül hívva.
Jelentkezés:
Az osztályok/csoportok nevében az iskola kapcsolattartója tud jelentkezni emailben.
 
Elérhetőségek:
Email: gondolatgenerator@trafo.hu
Facebook: Gondolat Generátor
 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek