Időpont

2016.04.06. 19:00

Időtartam

90'

Helyszín

Trafóklub

Jegyár

500 Ft

Jegyvásárlás


Támogatók:


/ szimbiózis, élettan, makrouniverzum
smART! XTRA feat. Share Point // MADE BY NATURE
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ

| | smART

2016 ÁPR. 6.

Trafóklub, TRAFÓ17

Ki gondolná, hogy a növények is éreznek? Jó, tudjuk, hogy élőlények, de nincsenek érzékszerveik, nem rendelkeznek állandó helyváltoztatási kényszerrel se. De akkor hogyan képesek felismerni és azonosítani a környezetükben lévő társaikat és különbséget tenni az emberek között? És hogyan tudnak mozogni? Mert szögezzük le, tudnak. Ja, igen! Mit is keresnek különféle sejtek és baktériumok egy újragondolt Björk-lemezborítón? És a természet számára hogyan válhat az ember tárgylemezzé, felületté, szerepeik milyen módon értelmezhetők újra? Egyáltalán, mi köze mindennek a művészethez?

A válasz a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Média design és Tervezőgrafika szakos hallgatóinak és oktatóinak interdiszciplináris munkáiban rejlik. Az egyetem 2013 tavaszán indult eseménysorozata, a Share Point tematikus estjei olyan projektekkel ismertetnek meg, amelyek a design, a művészetek és a kreatív ipar több területéhez is kapcsolódnak, lehetőséget adva a jelenlegi és egykori hallgatók bemutatkozására. A tavaly tavasszal megrendezett első közös szervezésű trafóklubos ANIMÁCIÓÓÓ est után a 11. Share Point fókuszába ezúttal a természet, mint ihletforrás kerül.
 
Kovács Mihály Gergely interaktív „fitogén bionergetikai” robotikus installációja, a PLAN-T egy ARDUINO alapú szenzoros erősítő rendszer segítségével táncoltatja meg a cserepes növényeket, melyek egy sajátos koreográfia mentén, a saját maguk által kiadott, mikroamperben mérhető elektromos jelek rendszerkombinációjában mozognak leképezve belső biológiai viselkedésük mechanizmusát. Márián Gábor grafikai sorozata, a Kozmogónia darabjai pedig a világhírű izlandi énekesnő, Björk Biophilia c. multimédiás projektjét továbbalakítva engednek betekintést egy sajátos szimbolikájú természeti világba. Az epikus dalok ihlette mikroszkópikus léptékű makrouniverzumokat és űrbéli égi jelenségeket ábrázoló, grafikai, festészeti és fotografikus eljárásokat egyesítő képzőművészeti alkotások egy mítikus-organikus világképet rajzolnak elénk. Koroknai Zsolt land art munkáiban a természet és ember reflektált viszonyát vizsgálja, a jelek és nyomhagyások fikcióin, beforrott mintáin keresztül digitális képzetekből merítkezve. Videóműveiben főszerepet kap a természet mátrixa, a repetíció, a remix, az értelmezés és újraértelmezés gesztusai, az ember pedig a természet kivetülésének alapjaként, egyfajta tárgylemezeként definiálódik.
 
https://www.behance.net/kovacsmihaly
https://www.behance.net/GaborMarian
http://www.metropolitan.hu/muveszet/rolunk/grafikai-intezet/oktatok?id=221
 
Meghívott résztvevők: KOVÁCS Mihály Gergely, MÁRIÁN Gábor, KOROKNAI Zsolt
Moderátor: KISS Bea
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
 
 
KOVÁCS MIHÁLY GERGELY
2015-ben diplomázott a METU Média design alapszakán, jelenleg az Animáció mesterszak hallgatója.
https://www.behance.net/kovacsmihaly
 
MÁRIÁN GÁBOR
2008-2010 között festészetet és fotográfiát tanult a Théba Művészeti Akadémián és a Fotografus.hu Fotóiskolában. 2014-ben diplomázott a METU Képi ábrázolás alapszakán, ahol jelenleg a Tervezőgrafika mesterszakon folytatja tanulmányait.
https://www.behance.net/GaborMarian
 
KOROKNAI ZSOLT
Munkácsy Mihály-díjas tervezőgrafikus művész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika szakán szerzett doktori diplomát, jelenleg a METU docense. Kutatási területei az elektrográfia, a performativitás és a társművészeti hatások vizsgálata a videóművészetben.
http://artportal.hu/lexikon/muveszek/koroknai-zsolt-1587
 
 

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek