2016 MÁJ. 21 - JÚN. 19.

Radovan Čerevka: Vad modellek

>képzőművészet

Megnyitó: 2016. május 20. 19:00 (PÉN)

 
A Trafó Galéria rendezi első magyarországi önálló kiállítását a fiatal szlovák művészet egyik legnonkomformabb alakjának, Radovan Čerevkának (1980). A Kassán született és ma már a kassai egyetemen is tanító Čerevka pályája egybefonódott a 2006-os alapítású Kassa Boys művészcsoportéval, melynek alapítótagjai Čerevka mellett Peter Vrábel’ és Tomáś Makara. Számos helyi botrány fűződik a nevükhöz, ami főként annak köszönhető, hogy folyamatosan a szlovák politika által tabusított témákat dolgoznak fel műveikben, a kritikai módszertanuk alapját képző túlazonosulásos technikájával.

Čerevka önálló művészeti tevékenységének a legnagyobb elismerése az volt, hogy 2013-ban elnyerte a trendszetter szlovák művészet díjat, az Oskar Čepant. Čerevka és a Kassa Boys nem teljesen ismeretlen a magyar képzőművészeti szakma számára, hiszen a Stúdió Galériában és a Chimera-Projectben is szerepeltek műveik , illetve a Privát nacionalizmus c. utazó kiállítás-projektben is.

Čerevka önálló kiállítása leginkább az iszlamofóbia képeivel és képzeteivel foglalkozik, nem utolsó sorban pedig az utóbbi években kikristályosodó új installációs műveit foglalja össze, melyben a művész a média és a játékok nyelvét úsztatja össze.


Támogatók: NKA, Szlovák Intézet, Káli Kövek

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Webszerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek