Időpont

2016.09.30. 16:00-18:00

Időtartam

120'

Helyszín

Trafóklub

Jegyár

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen.

/ formáz, barkácsol, alkot
smART! XTRA // fabrikART @ Kutatók Éjszakája

| | smART

2016 SZEPT. 30.

Trafóklub, INTERKATÍV PREZENTÁCIÓ, TRAFÓ18

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen.
 
Összerak, szétszed, összerak. Tervez, összeállít, megépít. Barkácsol, fabrikál, szerel. Legyen szó szerszámokkal, gépekkel vagy éppen kézzel készített tárgyakról, szeretjük megtapasztalni az alkotás és kivitelezés varázsát. Jó átlépni a megvalósíthatóság határait és felfedezni új formai összefüggéseket. A fabrikART rendhagyó különórán előhívhatjuk a bennük rejlő tervezői ösztönt. Iskolatáskára és ellenőrző könyvre garantáltan nem lesz szükség. Játékos kíváncsiságra viszont annál inkább!

A Magyar Formatervezési Díjjal kitüntetett Tervhivatal betonból készült Logideez kirakós játékait 3D szoftverek ihlették. A térlátás élményét idézi a háromszög alakú prizmákból szabályos alakzatokat modellező Logifaces, a Logiplaces pedig különböző természeti tájakat, városokat megformázó, domborzati térképeket rajzol ki. A Makerspace közösségi alkotóműhely küldetése, hogy megtanítsa: a technológia mindenkié. Demotréningjükön megmutatják, hogyan lehet képes bárki bonyolultnak tűnő technikai dolgok megalkotására. Például működő áramkörök építésére… A Biolum a természeti struktúrák és az elektromos rendszerek együttélésére irányítja a figyelmünket, így kipróbálhatjuk milyen árammal rajzolni vagy ingával fénypontokat kapcsolgatni. Az otthoni kísérletezés folytatását pedig papírelektronikai csomagjuk, az eseményen debütáló ElektroSketch biztosítja majd.

A helyszínen a Logideez-játékok és a Makerspace.hu családi workshopjaira szóló kuponok 20 % kedvezménnyel vásárolhatóak meg.

Meghívott résztvevők: STERK Barbara, ALBERT Virág, MIHÁLY Ármin, DOBI Dóra, LAKOS Dániel, FOGARASI Demeter
Sorozatszerkesztő: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
https://www.facebook.com/letitbeartagency
A Biolum tevékenységét a Budapesti Metropolitan Egyetem támogatja.

LOGIPLACES VIDEÓ: https://vimeo.com/143098458
BIOLUM VIDEÓ: https://vimeo.com/140275447

TERVHIVATAL // LOGIDEEZ
 
Az 2009-es alapított, eredetileg építészirodának indult Tervhivatal stúdió mára számos díjjal és referenciával büszkélkedhet a formatervezés, díszlet, bútor, kiállítás és belsőépítészeti projektek területén is. Az iroda vezetője Lakos Dániel, a MOME okatatója is, a tervezésben állandó munkatársa Fogarasi Demeter. A Logifaces logikai játék különlegessége, hogy kilép a táblajátékok megszokott síkjából, a megoldáshoz egy térbeli formát kell kiraknunk. A Logiplaces újdonsága abban rejlik, hogy - a hagyományos kirakósokkal ellentétben – a megoldás térbeli domborzatot vagy városrészletet jelent. Ezek a különleges, betonból készült játékok  nem csupán logikai kihívást jelentenek, de segítenek kikapcsolódni, fokozzák a kreativitást és akár dekorációs tárgyként is funkcionálhatnak. 

http://www.logideez.com/


MAKERSPACE
 
A makerspace.hu egy modern oktató­ és megmunkálóközpont Nagykovácsiban a Teleki-Tisza­kastély mellett. A műhelyünkben 3D nyomtatók, moduláris elektronikai elemek, lézervágó, CNC maró, varrógépek és kéziszerszámok segítik, hogy sokféle tárgyat létrehozhassunk a szamurájrobotoktól a LED­es okosruháig. Küldetésünk, hogy gyerekeknek és felnőtteknek is megmutassuk, a technológia mindenkié, így ők is képesek bonyolultnak tűnő, működő dolgok megalkotására.
 
A műhelyre épülő oktatási központunk célja, hogy a cselekedve tanulás és a modern technológiák megismertetése az oktatás részévé váljon. A tudományok sokkal izgalmasabbá válnak, ha nemcsak könyvben olvassuk a törvényszerűségeit, de a tudásunk felhasználásával saját projekteket vihetünk végig. A gyerekek így megtanulhatnak önállóan és csapatban dolgozni, képessé válnak kudarcok kezelésére, fejlődik a problémamegoldó képességük, míg az alkotás örömének megélése magabiztossá, motiválttá teszi őket.
 
http://makerspace.hu/
 
BIOLUM
 
A Biolum tagjai, Albert Virág és Sterk Barbara kézi szövésű elektronikával párosítanak össze analóg és digitális technikákat. Művészeti kutatásukban a természeti struktúrák és az elektromos rendszerek együttélésére fókuszálnak. Edukációs tevékenységükben azt mutatják meg a gyerekeknek és felnőtteknek, hogy a világ még nincs kész, mindig alakítható, módosítható. Workshopjaikon demisztifikálják a mai technológiai médiumokat és szabad játékra, módosításra, beavatkozásra ösztönzik a résztvevőket.
 
Az eseményen debütál a Biolum új papírelektronikai csomagja, az ElektroSketch kit, melyben minden segédeszköz, anyag, útmutató megtalálható egy világító elektromos rajz elkészítéséhez. A kit a népszerű ElektroSketch gyerekfoglalkozásokon használt módszerre épül, segítségével pedig már lehet otthon is kísérletezni. A helyszínen továbbá kipróbálható, hogy milyen árammal rajzolni vagy ingával fénypontokat kapcsolgatni.
 
http://biolum.eu/

Impresszum > Fejlesztő: Bit and Pixel Kft. | Szerkesztő: Drucker Dávid | Design: Nagy Gergő Arculati elemek